Kleurenmagiër Heras

Residentie Orkest o.lv. Pablo Heras-Casado. Gehoord: 21/11 Concertgebouw Amsterdam. ****

Veel carrières in de muziek maken een kickstart dankzij een invalbeurt. Zo ook de Spaanse dirigent Pablo Heras-Casado (33), die dit weekend inviel voor Neeme Järvi bij het Residentie Orkest.

Heras-Casado is van dezelfde generatie als de Rotterdamse chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin. Zijn profiel is gelijksoortig. Voor beiden geldt dat zij oude en nieuwe muziek niet meer zien als exclusief domein van pioniers. Heras leidt dit seizoen muziek van Gluck tot en met de wereldpremière van de dansopera Martsukaze bij de Munt in Brussel.

Een luxe voor het Residentie Orkest: Heras scherpte zijn blik op de Vuurvogel Suite van Stravinsky begin deze maand al bij het L. A. Philharmonic. Die ervaring was goed te horen aan de scherpte waarmee het orkest de suite nu speelde. Van de ragfijne introductie tot de prachtige menging van orkestrale timbres – Heras presenteerde zich als een tovenaar in het mengen van kleuren. Het Residentie Orkest liet zich van zijn beste kant horen en bewoog soepel mee met Heras’ ritmisch flexibele aanpak. In Beethovens Vijfde pianoconcert soleerde pianist Boris Berman robuust. Memorabel: het extreem fluwelige Adagio. Van de jonge dirigenten is Heras er één om in de gaten te houden. Volgend seizoen staat hij voor de Berliner Philharmoniker.

    • Mischa Spel