Kartonnen massagraven in opgestapelde kijkdozen

Galerie

Filip Berte: Eutopia

T/m 28 nov, CBKU. www.cbk-utrecht.nl****

In een mooi pand aan een Utrechtse gracht worden op dit moment de pijnpunten van Europa gehuisvest. Dwaal er door het Collective Memory Mass Grave van de Vlaamse kunstenaar Filip Berte: een bouwwerk van opgestapelde houten kisten en kijkdozen. Kleine kijkgaatjes op verschillende niveaus zijn bereikbaar middels opstapjes. In de kisten huist het veelvormige drama. Je kunt er kijken naar de Armeense genocide (1915-1923), de brand van Smyrna (1922), een verwoest huis in Zhinvali (1994), de resten van de universiteitsbibliotheek van Sarajevo (1992) en het massagraf in Katyn (1940). De maquettes zijn gemaakt van karton en worden oranje belicht.

De opstelling maakt deel uit van Bertes omvangrijker project Eutopia, een onderzoek naar ‘het geografische, politieke, historische en culturele Europa’. Het zal er uiteindelijk in 2013 uitzien als een soort huis, waarin de onderwerpen in kamers worden ondergebracht. Dit is de kelder.

Er is geen hiërarchie en geen chronologie. De bezoeker moet zelf op zoek tussen de kubusvormen. Een vreemde, maar indrukwekkende speurtocht – met als beloning de beerput van de Europese geschiedenis; dood, verderf, misdaad en vergelding.

Viola lindner

    • Viola Lindner