'Kabul veiliger dan Londen'

Met het geringe aantal bomaanslagen van de laatste tijd en het lage niveau van de criminaliteit tegen kinderen, is het leven van jonge Afghanen in Kabul waarschijnlijk veiliger dan dat van hun leeftijdgenoten in steden als Londen, New York of Glasgow, aldus voormalig Brits ambassadeur in Kabul Mark Sedwill. Sedwill maakte zijn opmerking in een BBC-kinderprogramma over kinderen in oorlogsgebieden dat gisteren is uitgezonden. „De samenleving is erg op het gezin gericht. Het is een beetje als een stad van dorpen.” Om misverstanden te voorkomen, gaf Sedwill voor de uitzending een verklaring uit. Hoewel kinderen daar vaak slachtoffer zijn van bomaanslagen en andere gevaren, stelde hij, vindt de helft van het geweld van de opstandelingen plaats in slechts tien van de 300 districten. Voor Afghaanse kinderen zijn armoede „het gebrek aan schoon water, open riolen, ondervoeding en ziekte” grotere gevaren dan de Talibaan. (AP, Reuters)