Isa verstomt bij een liedje

Isa bidt voor de lunch in de keuken samen met gastouder Ria van Dalen, grootmoeder van Igor. Europa, Nederland, Amersfoort, 17-11-2010 Isa vervlijft bij gastouder Ria 3 dagen per week. Foto: Evelyne Jacq Evelyne Jacq

Naam: Isa

Leeftijd: 2 jaar en 1 maand

Gastouder: Ria van Dalen, Amersfoort

10:00 uur De achterdeur zit niet op slot dus Angele van Ool laat zichzelf en haar dochter binnen. Isa rent schaterend naar het speelgoed dat ze gisteren op de bank heeft laten liggen. Gastouder Ria van Dalen vult een beker met diksap voor de blonde peuter en een kop koffie voor haar moeder. Igor (bijna drie) verstopt zich onder de bank als Isa toenadering zoekt. Sinds Isa drie maanden was, brengen zij hier drie dagen per week samen door. Meestal met nog een paar andere kinderen, maar vandaag maar met z’n tweeën. Igor is onder de bank uitgekropen en kibbelt met Isa over een beer, een plastic theeservies en het omslaan van een bladzij. Isa trekt een pruillip en laat een harde krijs horen. Ze verstomt als Ria van Dalen een liedje voor haar zingt.

11:00 uur Tijd om buiten te spelen in de grote tuin, met schommels, zandbak, speeltoestel, kippen en geit. Gedurende de hele dag veegt „oma” om beurten beide snotneuzen af zodra die beginnen te lopen. Alle kinderen die hier komen noemen haar oma, zegt Van Dalen. Dat hebben ze overgenomen van Igor, haar kleinzoon. Toen hij in 2007 „onverwacht” geboren werd, besloot zij haar baan op te zeggen en gastouder te worden. Van Ool reageerde op een advertentie. „Wij wilden haar absoluut niet in een groot, onpersoonlijk kinderdagverblijf waar de baby’s in kooien slapen”, heeft ze uitgelegd. „ We zochten een tweede thuis.” Dat is ook wat Ria van Dalen wil zijn. Ze behandelt Isa net zo als haar echte kleinkind. Als Isa’s ouders – een verpleegster en een politieman – onregelmatige diensten werken, kunnen ze hun dochter hier om zeven uur ’s ochtends in pyjama afleveren.

12:10 uur „Amen! Amen! Amen!”, roepen Isa en Igor, nog voor Van Dalen is begonnen met bidden. Isa krijgt een bruine boterham met margarine en biologische chocoladepasta, daarna één met kaas. De afgekloven korstjes mag ze laten liggen. „Daar hebben we het over gehad. Als ze daar thuis geen punt van maken, doen we dat hier ook niet”, legt Van Dalen uit.

13:05 uur Ria van Dalen en haar man hebben niet alleen hun woonkamer grotendeels opgeofferd aan het gastouderschap, Igor en Isa hebben zelfs allebei een eigen kamertje op de eerste verdieping. De anderen die hier komen, slapen in campingbedjes in de grote slaapkamer. Met schone luier en vijf meegebrachte knuffels slaapt Isa in.

14:55 uur Via de babyfoon meldt Isa dat ze wakker is. Van Dalen leest en zingt opnieuw met haar, en ze maken een puzzel. Televisie kijken of passief muziek luisteren laat Van Dalen de kinderen vrijwel nooit.

16:30 uur„Nee, niet naar huis”, kraait Isa, die als stereotype tweejarige op vrijwel alles nee zegt. Zij en Igor rennen op hun anti-slipsokken achter elkaar aan over de houten vloer om het moment van vertrek uit te stellen. Maar als ze uitgeraasd zijn, laat Isa zich gewillig meenemen.