Internationaal kort

Militieleider Bemba verklaart onschuldig te zijn voor Strafhof

Den Haag. De Congolese militieleider en politicus Jean-Pierre Bemba (48) van de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft gisteren bij monde van zijn advocaat Nkwebe Liriss voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag verklaard onschuldig te zijn. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo verdenkt hem van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in een buurland, de Centraal-Afrikaanse Republiek in 2002-2003: moord, verkrachting en plundering. Bemba stuurde toen volgens Moreno 1.500 gewapende strijders naar het buurland om de door rebellen belaagde Centraal-Afrikaanse president Ange-Félix Patassé te helpen. Bemba’s troepen maakten zich volgens Moreno schuldig aan grootschalige en georganiseerde misdaden tegen de burgerbevolking, zoals honderden verkrachtingen. Volgens Moreno trokken Bemba’s mannen in groepjes van drie of vier van huis tot huis om mensen te intimideren en te vernederen die als tegenstanders van Patassé werden beschouwd. (AP, ANP)

Duitsland schaft dienstplicht af

Dresden. De Duitse regering gaat de dienstplicht op 1 juli 2011 afschaffen. Deze datum is „verantwoord en juist”, zei minister Karl-Theodor zu Guttenberg (Defensie) gisteren op een persconferentie in Dresden met bondskanselier Angela Merkel. De regeringspartijen CDU en CSU hebben op hun recente partijcongressen voor het einde van de dienstplicht gestemd. De coalitiepartner FDP was daar al langer voor. De regering beslist in december over de details van de regeling. De afschaffing maakt deel uit van de bezuinigingsplannen. Bovendien blijken de dienstplichtigen onvoldoende opgeleid te zijn voor missies zoals in Afghanistan. De laatste jaren werden al steeds minder mensen opgeroepen voor de legerdienst. Momenteel zijn er meer mensen die vervangende dienstplicht vervullen wegens gewetensbezwaren dan mensen die in militaire dienst gaan. Het leger van Duitsland bestaat nu uit 240.000 manschappen. In de komende jaren zal dat aantal dalen tot tussen de 180.000 en 185.000. (AP)

Oorlogsmisdadiger sterft voor proces

Bonn. Samuel Kunz, nummer drie op de lijst van meest gezochte oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthalcentrum, is kort voor het begin van zijn proces op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Duitsland gisteren bekendgemaakt. Kunz gold als verdachte van moord op zeker tien mensen in het vernietigingskamp Belzec in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zou hij vanaf begin volgend jaar in Bonn terechtstaan voor medeplichtigheid aan de dood van 430.000 joden. Kunz heeft toegegeven dat hij tussen januari 1942 en juli 1943 in Belzec werkte als bewaker. (AFP)

Japanse minister weg na grap over functie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Japanse minister van Justitie, Minoru Yanagida, is gisteren afgetreden nadat hij zich te luchthartig over de zwaarte van zijn baan had uitgelaten. Een „makkelijke baan” noemde Yanagida zijn functie op een bijeenkomst van het kiesdistrict Hiroshima. Volgens de afgetreden bewindsman hoefde hij voor lastige vragen in het parlement maar twee zinnetjes te onthouden. „Ik onthoud mij van commentaar op specifieke zaken” en „we behandelen de zaak adequaat, op basis van wet en bewijs”. Voordat de conservatieve oppositie de kans kreeg een motie van wantrouwen in te dienen, trad Yanagida af. Op een persconferentie bood hij zijn excuses aan.