Honden zijn slimmer dan katten

Katten in een emmer

Dat zeggen althans wetenschappers van de Oxford University. De mythe dat katten slimmer zijn (een populair standpunt onder kattenliefhebbers) blijkt achterhaald. De intelligentie van de hond, zo claimen de onderzoekers, blijkt zich beter te hebben kunnen ontwikkelen met behulp van hun sociale gedrag.

Katten lijken soms intelligenter, omdat ze minder aandacht nodig hebben. Nu blijkt dat de aandacht waar honden om vragen juist helpt om het brein te ontwikkelen. Er blijkt een link te bestaan tussen de sociale vaardigheden van een zoogdiersoort en het formaat van het brein.

“We hebben honden altijd het socialere dier gevonden, omdat katten vaker hun eigen ding doen. Maar het blijkt dat juist die interactie goed is voor het brein.” - Dr. Susanne Shultz tegen The Telegraph

De wetenschappers namen voor hun onderzoek meer dan vijfhonderd verschillende groepen zoogdieren onder de loep en keken naar meer dan 60 miljoen jaar aan evolutie onder die soorten. De hersenen van apen zijn het meest gegroeid in de loop der tijd, gevolgd door die van paarden, dolfijnen, kamelen en honden.

Ze kwamen er achter dat dieren met relatief grote hersenen vaker in stabiele, sociale groepen leefden. Bij meer solitaire dieren, zoals katten, is de groei van het brein lang zo snel niet gegaan.

Mensen staan, niet verrassend, nog altijd bovenaan de ranglijst. Volgens Dr Shultz is ook de dominantie van homo sapiens te danken aan gezelligheid: “Het is aan ons vermogen om met elkaar te kunnen opschieten te danken dat we de planeet domineren.”

    • Peter van der Ploeg