Halsema na deze termijn uit Kamer

Jolande Sap copyright: angelique van woerkom iov GroenLinks naamsvermelding verplicht 2010

GroenLinks-leider Femke Halsema is bezig met haar laatste termijn als Kamerlid. Dat heeft ze vanochtend gezegd in een interview met het Algemeen Dagblad. Meest genoemd als haar opvolger is Kamerlid Jolande Sap.

Om bij de afgelopen verkiezingen lijsttrekker van haar partij te kunnen worden, moest Halsema al dispensatie krijgen van haar partijcongres. Normaal mag je bij GroenLinks maximaal drie termijnen Kamerlid zijn.

Halsema pleit sinds kort voor intensievere samenwerking van progressieve partijen. Zo’n samenwerking is alleen kansrijk als de PvdA kiest voor GroenLinks en D66, en afstand neemt van de SP en haar „sociale conservatisme”. Dat zei Halsema gisteren, bij de presentatie van een boek over de geschiedenis van haar partij.

De onderlinge concurrentie tussen linkse en progressieve partijen heeft „iets tragisch” in een land met „een rechtse meerderheid”, zei Halsema. „De opgave voor linkse en progressieve partijen is om samen het aantal zetels te vermeerderen door ook gematigde VVD’ers en CDA’ers, en zwevende én nieuwe jonge kiezers te verleiden.”

Dat zou het beste kunnen, denkt Halsema, door een samenwerking tussen PvdA, D66 en GroenLinks. De laatste twee partijen vertegenwoordigen volgens Halsema de „de sociaal-progressieven” die een „opgewekt geloof in verandering” delen, denken dat individualisering mensen bevrijdt, en dat Europese samenwerking de welvaart vergroot.

Halsema denkt dat de PvdA verdeeld is in twee stromingen, één die zich meer verwant voelt met de SP, de ander met D66 en GroenLinks. Om „toegang te krijgen tot de macht”, moet de PvdA voor die laatste stroming kiezen.

De verkiezingsuitslag en de keuze van VVD en CDA voor een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV, heeft geleid tot grote frustratie onder de overgebleven partijen. Een deel van die frustratie heeft zich omgezet in een zoektocht naar mogelijkheden om de fragmentatie onder oppositiepartijen te doorbreken, en zo tegenmacht te organiseren.

Halsema en PvdA-leider Job Cohen hebben in oktober vertrouwelijke gesprekken gevoerd over vergaande politieke samenwerking. Toen al bespraken de partijen de mogelijkheid van een permanente politieke alliantie.