Halsema bezig aan laatste termijn

Voor Femke Halsema is dit haar laatste termijn als fractievoorzitter van GroenLinks, zo kondigt ze vanmorgen aan in het AD. Haar partij is daar al langer van op de hoogte.

“De partij weet dat er een opvolger moet komen. Ik ga daar niet over”, zegt Halsema. De naam van de nummer twee op de lijst van GroenLinks, Jolande Sap, wordt de laatste tijd voorzichtig genoemd als haar opvolger.

Gisteren presenteerde Halsema een boek over de 20-jarige geschiedenis van haar partij. Ze riep daarbij op tot samenwerking tussen linkse en progressieve partijen van PvdA, D66 en GroenLinks. “De onderlinge concurrentie heeft iets tragisch in een land met een rechtse meerderheid”, zei ze.

Halsema werd in 1998 tweedekamerlid voor GroenLinks en volgde in 2002 Paul Rosenmöller op als fractievoorzitter en politiek leider. Dit voorjaar vroeg ze dispensatie aan om nog een keer de Kamer in te kunnen. Bij GroenLinks geldt de regel dat politici dat maximaal drie termijnen kunnen doen.

    • Peter Zantingh