Grizzly Mama

Kijken naar Sarah Palin is vergelijkbaar met het leegeten van een zak Mango Chili chips: je geniet er intens van en tegelijkertijd voel je je vies en dieptreurig over het leven. Palin is de laatste tijd veel in het nieuws: haar realityserie Sarah Palin’s Alaska heeft alweer zijn tweede uitzending gehad en volgende week komt

Kijken naar Sarah Palin is vergelijkbaar met het leegeten van een zak Mango Chili chips: je geniet er intens van en tegelijkertijd voel je je vies en dieptreurig over het leven. Palin is de laatste tijd veel in het nieuws: haar realityserie Sarah Palin’s Alaska heeft alweer zijn tweede uitzending gehad en volgende week komt haar nieuwe boek uit: America by Heart. Bovendien heeft ze min of meer aangekondigd zich kandidaat te stellen voor het presidentschap in 2012, waarbij ze voorspelt Obama te verslaan alsof hij een eland van middelgrote proporties is.

Van dat nieuwe boek is de afgelopen week een aantal gedeeltes uitgelekt. Palin is hier niet blij mee en twittert: ‘The publishing world is LEAKING out-of-context-excerpts of my book w/out my permission? Isn’t that illegal?’ Hier wordt in minder dan 140 tekens glashelder waarom deze vrouw nooit meer sturing mag geven aan wat dan ook, met uitzondering wellicht van een brak Alaskaans visserssloepje. Iedereen die ambieert ooit president te zijn en vervolgens juridisch advies vraagt aan zijn twittervolgers, zou direct al zijn bevoegdheden moeten inleveren. O, de dag dat Barack Obama een account aanmaakt voor inspirerende tweets als ‘@joe_biden: NATO-summit was BLEGH. Also the Republicans don’t like me and want to stop all my plans in Congress. Shouldn’t that be illegal?’

Uit de circulerende pagina’s worden vooral de aanvallen op de Obama’s uitgelicht (die volgens Palin alleen geloven in een niet-gelijk Amerika doordat ze jarenlang naar dominee Jeremiah Wright’s ‘rants against America and white people’ luisterden). Maar ze is ook niet blij met Hollywood, dat volgens haar teveel anti-patriottistische films maakt (om de eigen vaderlandsliefde te illustreren verklapt ze haar favoriete stukje uit het lied ‘Courtesy of the Red, White and Blue’, geschreven naar aanleiding van 9/11: ‘and you’ll be sorry that you messed with – the U S of A – ‘cause we’ll put a boot in your ass – it’s the American way.’ Een van haar meer gelaagde politieke visies.)

Ook de kandidaten van het programma American Idol moeten het ontgelden: volgens Palin zijn ze het slachtoffer van ‘the cult of self-esteem’. Niemand vertelde hen ooit de waarheid, hun ouders noch hun leraren of president.

Zo lijkt Sarah Palin het land en zijn inwoners voornamelijk te zien: als een groep zelfingenomen en zeurende kinderen, waar zij als Grizzly Mama met brilletje en perfect getoupeerd haar wel voor wil zorgen. Steeds opnieuw roemt ze haar familiegevoel (en dat enorme gezin waar iedereen een Hobbitnaam heeft, Piper en Willow en Bristol en Track en Trig en Tripp). Al werken de kinderen niet helemaal mee aan die pure, christian rock-achtige droom: Bristol is een ongehuwde moeder en op Facebook is te zien hoe een woeste Willow iemand uitscheldt.

Uiteindelijk hoop ik van harte met Barbara Bush mee: “I sat next to her once, thought she’s beautiful. And I think she’s very happy in Alaska and ehm… I hope she’ll stay there.”

    • Renske de Greef