'Gerucht van De Roy'

Edwin de Roy van Zuydewijn, voormalig echtgenoot van prinses Margarita, heeft volgens een cameraman zelf het gerucht gelanceerd dat er een aanslag zou worden gepleegd tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen prins Carlos en Annemarie Gualthérie van Weezel afgelopen zaterdag in Brussel.

De Roy heeft Frank Buis, cameraman bij AT5, vorige week dinsdag gewaarschuwd naar de plechtigheid te gaan omdat „de Baskische afscheidingsbeweging ETA een aanslag zou plegen”, aldus Buis. Buis heeft dit vrijdag gemeld bij de Amsterdamse politie. Die avond is De Roy ontboden bij de politie. De Roy toonde zich hierover zeer verontwaardigd en kondigde aan een klacht te zullen indienen over staatsintimidatie.

De Roy weerspreekt de mededelingen van Buis. Hij noemt de cameraman „een halve gare man die aandacht van de pers wil”.

Buis zegt drie dagen rond te hebben gelopen met het nieuws over de aanslag dat De Roy hem had verteld. „Hij zegt wel vaker gekke dingen maar ik dacht nu: het zal toch maar waar zijn. Dan vergeef ik het mezelf nooit dat ik gezwegen heb”, aldus Buis.