Fluit repareren, dan maar minder eten

Britse studenten gaan waarschijnlijk weer de straat op uit protest tegen de verhoging van het collegegeld. Het leven van studente Holly Grant hangt al van leningen aan elkaar.

Laatst ging de dwarsfluit van Holly Grant kapot. De 117 pond reparatiekosten kon ze nauwelijks opbrengen, vertelt ze. Het betekende even wat minder eten. Binnenkort mag ze auditie doen aan de prestigieuze Royal Academy of Music. Het kost 85 pond. Maar ja, ze gaat zeker.

In de kantine van King’s College Londen rekent Holly (21) voor hoe ze haar geld uitgeeft. Net als veel Britse studenten zit ze straks met een enorme studieschuld. Zodra ze is afgestudeerd en een baan heeft gevonden, moet ze bijna 25.000 pond afbetalen.

Als de Britse regering het collegegeld verhoogt van 3.290 pond naar 9.000 pond, zoals de bedoeling is, zou ze niet meer kunnen studeren. Nu al verdienen haar ouders niet genoeg om haar studie te kunnen betalen.

Holly’s leven hangt van leningen aan elkaar. Ze rekent voor: 3.290 pond (3.840 euro) collegegeld (maal drie jaar studeren), 5.000 pond per jaar studietoelage (maal drie). Naast het collegegeld en de toelage krijgt ze twee beurzen die ze niet hoeft terug te betalen: 2.500 pond per jaar van de regering en 1.250 pond per jaar van King’s College. Ze houdt 168 pond per week over.

Alles gaat op aan huur en levensonderhoud. En niet dat Holly geld over de balk smijt. „Ik denk dat ik 15 pond per week aan boodschappen besteed, alles is van het huismerk of afgeprijsd. Eerst woonde ik met zes vriendinnen in Hampstead, op driekwartier van de universiteit. Dat was 120 pond huur per week plús nog eens 18 pond per week aan reiskosten. Nu woon ik dichterbij, voor 107 pond per week.”

Haar kamer is klein. De keuken zou in makelaarstermen optimistisch beschreven worden als een kombuis. Kleren vraagt ze voor haar verjaardag. Uitgaan is moeilijk. „Zelfs hier, bij de bar van de Student Union, zijn de prijzen omhoog gegaan. Een biertje kost nu 2,50 pond, een wodka-cola 4 pond.”

Ze klaagt niet. Ze werkt als receptioniste bij de universiteit, zeven uur per week à 5,95 pond per uur. Een baan met meer uren kan niet, want er moet worden gestudeerd. Er moet een essay af van drieduizend woorden over Mozarts invloed, er zijn geschiedeniscolleges en colleges filosofie. Holly volgt een masterclass, speelde tot voor kort in het orkest bij een uitvoering van West Side Story, en zit in een kwartet, waarvoor ook moet worden gerepeteerd.

Beseffen politici wel hoe moeilijk het is voor studenten om rond te komen? Ze vraagt het zich af. Holly was er bij toen twee weken geleden een studentenprotest in Londen uit de hand liep. Ze vond jammer dat het mis ging, maar zal morgen waarschijnlijk toch weer demonstreren.

Titia Ketelaar

Gisteren verscheen het eerste deel. Morgen het laatste deel.

    • Titia Ketelaar