Eerst afzwakken, dan bestraffen

Luis Suarez werd afgelopen weekend wereldnieuws met zijn schouderbeet. Diens coach Martin Jol bagatelliseerde de actie, desondanks werd de aanvoerder bestraft.

De beelden van een bijtende Luis Suarez gingen afgelopen weekend via CNN de wereld over. Op YouTube is de vampierachtige actie van de Ajax-aanvoerder een hit. Maar Martin Jol weigert de opmerkelijke daad van zijn sterspeler te veroordelen en sprak van een randzaak. „Ik weet nog steeds niet of het echt is gebeurd”, zei de coach gisteren bij de persconferentie voorafgaand aan het Champions-Leagueduel van vanavond met Real Madrid. Jol had de beelden van het duel met PSV – waarin Suarez in de schouder van tegenstander Otman Bakkal bijt – naar eigen zeggen niet gezien. De trainer vroeg zich zelfs af of het wel om een vijandige beet ging. Het woord lovebite leek hem toepasselijker.

Toch besloot Ajax Suarez in de aanloop naar de Champions-Leaguewedstrijd voor twee competitiewedstrijden te schorsen. Die maatregel volgde op een indringend gesprek van de clubleiding met de sterspeler uit Uruguay, die naast zijn schorsing een hoge geldboete kreeg opgelegd. Het schikkingsvoorstel van de aanklager van de KNVB kan hoger uitvallen als deze zijn strafmaat mede baseert op de tv-beelden. Suarez heeft nog één wedstrijd voorwaardelijk uitstaan als gevolg van de rode kaart die hij kreeg in het duel met FC Twente om de Johan Cruijff Schaal, nadat hij Cheick Tioté had geschopt.

Jol wilde gisteren niet ingaan op de vraag of Suarez een voorbeeldfunctie heeft. Noch wilde hij oordelen over het feit dat Suarez met een schorsing zijn ploeg benadeelt in deze fase van de competitie, waarin Ajax zich geen misstappen meer kan veroorloven. „Ik wil me richten op de wedstrijd tegen Real Madrid. Daarin zal Suarez gewoon spelen en aanvoerder zijn.”

De actie zaterdag van de Ajax-aanvoerder lijkt een door frustratie ingegeven wanhoopsdaad. Ajax heeft de laatste drie opeenvolgende competitiewedstrijden niet gescoord. En het laatste doelpunt van Suarez in de eredivisie dateert van 16 oktober, toen hij tegen NAC Breda rechtstreeks uit een vrije trap raak schoot. Daarna scoorde de spits alleen nog in het met 3-0 gewonnen bekerduel met Veendam. Dat moet knagen aan de speler die vorig seizoen in 33 duels 35 keer scoorde. Opvallend detail: dertien keer trof de aanvoerder de afgelopen maanden paal en lat.

Maar er is meer. Suarez wekt sterk de indruk tegen een burn-out aan te zitten. Na het WK in Zuid-Afrika had hij slechts één week vakantie, omdat Ajax hem niet kon missen in de plaatsingswedstrijden voor de Champions League. Bovendien lag zijn vrouw in die periode met zwangerschapscomplicaties in het ziekenhuis. „Luis zit niet goed in zijn vel”, zei Demy de Zeeuw zaterdagavond. „We zijn gewend druk te zetten op de tegenstander en dan met het middenveld bij te sluiten. Dat lukt momenteel niet en daardoor krijgen de aanvallers onvoldoende ondersteuning. Zij zouden wat vaker de bal breed moeten leggen en wat minder voor hun eigen actie moeten gaan.”

Vorig seizoen maakte Ajax 106 doelpunten. Sindsdien maakt de club een improductieve periode door. Mounir El Hamdaoui is weliswaar topscorer met elf treffers, maar hij speelt al enkele weken anoniem. De spits lijkt het slachtoffer van het onverzorgde spel van Ajax. „Ik krijg nauwelijks voorzetten van de flanken. En ook weinig passes over de as van het veld”, klaagde El Hamdaoui. Even daarvoor waren Johan Cruijff en Frank de Boer het er in de skybox van Sjaak Swart over eens geworden dat het positiespel van Ajax niet goed genoeg is.

Dat Suarez eenzelfde type speler is zit El Hamdaoui duidelijk in de weg; beiden hebben een voorkeur voor de individuele actie boven combinatievoetbal. De eventuele schorsing van Suarez kan in het voordeel werken van de speler die als bijnaam ‘de tovenaar van Kralingen’ meekreeg. „Toch zijn we niet helemaal hetzelfde”, nuanceert El Hamdaoui. „Ik probeer nog een medespeler te zoeken, Luis gaat meer voor zijn eigen actie. Bij vlagen is er wél samenwerking tussen ons. Het kan echter beter. We werken eraan op de trainingen, maar het loopt elke wedstrijd weer anders. Of Luis en ik een hekel aan elkaar hebben? Als het wat minder gaat, krijg je dit soort speculaties.”

El Hamdaoui heeft ondanks een aantal wonderschone doelpunten zijn vorm van het kampioensjaar van AZ nog niet bereikt. „Ik kon in mijn oude team vaker opkomen vanaf de middenlijn”, legt hij uit. „Nu moet ik dieper in de punt van de aanval spelen.”

Vanavond staat de club uit Amsterdam tegen Real Madrid voor een zware opgave, zeker gezien de matige vorm waarin beide aanvallers steken. Jol verwacht niet dat het vrijwel geplaatste Real Madrid met reservespelers aantreedt. Toch zullen Gonzalo Higuain, Sami Khedira en Ricardo Carvalho vanwege fysieke ongemakken ontbreken. „We moeten vrijuit spelen, want we hebben niets te verliezen”, meent El Hamdaoui.

    • Erik Oudshoorn