Een nikab is ook sexy

Sanaa. Vrouwen in nikabs voor een winkeletalage in Sanaa, de hoofdstad van het Arabische land Jemen. Ze zijn daar niet zomaar: het is uitverkoop. In het Westen wordt de gezichtsbedekkende sluier van beschouwd als teken van onderdrukking of als fundamentalistisch-religieuze uiting. Journaliste Nicolien den Boer beschrijft op de website van Radio Nederland Wereldomroep om welke redenen vrouwen in Jemen een nikab dragen. En die lopen uiteen: omdat ze het sexy vinden, omdat het mode is of omdat het volgens de islam zo moet. Soms voelen de Jemenitische vrouwen zich gedwongen, door hun eigen man of mensen op straat, hun gezicht te bedekken. Den Boer verbleef in 2007 vier weken in Jemen voor studie en werk. Haar eerste indruk wanneer ze door de straten van Sanaa wandelt: "Overal waar ik kijk gitzwarte gezichtssluiers en daaronder zwarte wijde jurken. Donkere ogen die me vanachter de sluier nieuwsgierig, vriendelijk, boos of verlegen aanstaren." En als niet-nikab dragende, westerse vrouw kun je in Jemen volgens Den Boer - ongeacht leeftijd of uiterlijk - rekenen op een enthousiast onthaal van claxonnerende en uit het raam hangende of roepende automobilisten. Terug naar de vrouwen voor de etalage. Dit keer geen nikabs, maar sjieke jurken. Waarmee ze betalen? Met de Yemeni rial (YR). Omgerekend is een euro tussen de 275 en 310 YR waard. Yemeni women look at dresses displayed for sale outside a shop in the old city of Sanaa, Yemen, Monday, Nov. 22, 2010. (AP Photo/Muhammed Muheisen) AP

Vrouwen in nikabs voor een winkeletalage in Sanaa, de hoofdstad van het Arabische land Jemen. Ze zijn daar niet zomaar: het is uitverkoop.

In het Westen wordt de gezichtsbedekkende sluier vaak beschouwd als teken van onderdrukking of als fundamentalistisch-religieuze uiting.

Journaliste Nicolien den Boer beschrijft op de website van Radio Nederland Wereldomroep om welke redenen vrouwen in Jemen een nikab dragen. En die lopen uiteen: omdat ze het sexy vinden, omdat het mode is of omdat het volgens de islam zo moet. Soms voelen de Jemenitische vrouwen zich gedwongen, door hun eigen man of door mensen op straat, hun gezicht te bedekken.

Den Boer verbleef in 2007 vier weken in Jemen voor studie en werk. Haar eerste indruk wanneer ze door de straten van Sanaa wandelt: „Overal waar ik kijk gitzwarte gezichtssluiers en daaronder zwarte wijde jurken. Donkere ogen die me vanachter de sluier nieuwsgierig, vriendelijk, boos of verlegen aanstaren.”

En als niet-nikab dragende, westerse vrouw kun je in Jemen volgens Den Boer - ongeacht leeftijd of uiterlijk - rekenen op een enthousiast onthaal van claxonnerende en uit het raam hangende of roepende automobilisten.

Terug naar de vrouwen voor de etalage. Dit keer geen nikabs, maar sjieke jurken. Waarmee ze betalen? Met de Yemeni rial (YR). Omgerekend is een euro tussen de 275 en 310 YR waard.