Een dilemma van 80 miljoen

Het Chinese bod op Draka creëert voor de familie Fentener van Vlissingen een dilemma van 80 miljoen. Ze hadden een Italiaanse bod al goedgekeurd.

Wat zou vader doen?

Die vraag zal de familie Fentener van Vlissingen dezer dagen bezig houden, als zij moet besluiten over de biedingsstrijd rond Draka. Houdt ze vast aan het reeds goedgekeurde bod van het Italiaanse Prysmian van 17,20 euro per aandeel? Of kiest ze voor het concurrerende bod van de Chinese firma Xinmao, dat bereid is 20,50 euro te betalen? Het dilemma behelst een kleine 80 miljoen euro, het verschil tussen beide voorstellen. Via haar investeringsmaatschappij Flint Investments heeft de familie Fentener van Vlissingen 48,5 procent van de Draka-aandelen in handen.

De familievergadering moet de knoop doorhakken zonder vaderlijk advies. Frits Fentener van Vlissingen overleed vier jaar geleden plotseling op 71-jarige leeftijd. Hij liet aan zijn vrouw en vier kinderen een omvangrijke erfenis na van geld, vastgoed en bedrijfsbelangen. Het vermogen van de Hilversumse tak van de familie wordt in de jongste editie van de Quote 500 geschat op 1,8 miljard euro.

‘Ingenieur Frits’, zoals hij eerbiedwaardig door het personeel van familieconcern SHV werd genoemd, was een veelzijdig ondernemer. Naast en ná zijn tijd als bestuursvoorzitter bij SHV (tot 1984) was hij verzamelaar van historische (grachten)panden, een veelgevraagd commissaris en investeerder in de Nederlandse industrie. De meeste beleggingen zijn onder gebracht in investeringsvehikel Flint Holding, waar zijn vrouw en vier kinderen sinds 2007 commissaris zijn.

Zijn meest ondernemende kinderen gingen niet aan de slag bij ‘de’ SHV, waarin Frits een belang van 60 procent met zijn broers Paul en John deelde. Zij werden wel de belangrijkste beheerders van zijn nalatenschap. Oudste dochter Annemiek (49) volgde haar oom Paul op als president-commissaris van SHV (een conglomeraat van onder meer groothandel Makro, participatiemaatschappij NPM, olie- en gashandel) en werd vicevoorzitter van de raad van commissarissen bij Draka. Zoon Harold (41) is eveneens commissaris bij Draka en nam zijn vaders positie als commissaris en aandeelhouder over bij Diamond Tools, een fabrikant van diamantslijpmachines.

Van Vlissingen senior geldt als de vader van het moderne Draka. Hij bracht in 1999 twee concurrerende kabelfabrikanten bij elkaar, Draka en NKF. Beide bedrijven kwamen voort uit de schoot van Philips en in beide had Flint een minderheidsbelang.

Al in oktober besloten zijn erfgenamen om dit deel van de nalatenschap te gelde te maken. Toen stemde Flint in met een, achteraf gezien, veel lager bod op Draka van de Franse branchegenoot (15 euro per aandeel). Dat aanzoek werd gisterochtend afgewezen toen Prysmian uit Italië de prijs met 15 procent overtrof. En toen kwamen de Chinezen.

In de ongetwijfeld spannende onderhandelingen die zullen volgen zal Harold Fentener van Vlissingen een hoofdrol kunnen opeisen. Hij woonde jarenlang in Shanghai waar hij zich verdiept heeft in de Chinese manier van zaken doen. En hij spreekt inmiddels ook een woordje Italiaans en woont tegenwoordig in Rome.

    • Philip de Witt Wijnen