Economie kort

VVD: de Kamer van Koophandel moet gaan inkrimpen

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De Kamer van Koophandel (KvK) moet sterk worden afgeslankt. De VVD wil dat er één loket komt waar ondernemers voor lobbyactiviteiten en andere diensten terecht kunnen. Het Tweede Kamerlid Afke Schaart (VVD) wil dat vandaag bij de begrotingsbehandeling van Economische Zaken aan minister Maxime Verhagen (CDA) voorstellen. „Samenvoeging van de Kamer van Koophandel, Syntens, het Agentschap NL en regionale ontwikkelingsmaatschappijen tot één loket voor ondernemers verlaagt de lasten voor bedrijven en is veel efficiënter”, zegt Schaart. De vele loketten die er nu zijn kosten ondernemers te veel geld en ze doen voor een deel hetzelfde werk. „Daarop kan flink bespaard worden”, aldus Schaart. Wel moet het handelsregister, dat de KvK beheert, volgens Schaart behouden blijven. De VVD steunt, net als GroenLinks, een voorstel van D66 dat de verplichte afdracht voor de Kamers van Koophandel, hun belangrijkste bron van inkomsten, wil afschaffen.

Bod op Nederlands kabelbedrijf Draka

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Italiaanse kabelproducent Prysmian mengt zich in de strijd voor overname van het Nederlandse kabelbedrijf Draka. Het Italiaanse bedrijf biedt 17,20 euro per aandeel Draka. Het bod heeft de steun van management en commissarissen van Draka. Het bestuur van Draka wees eerder een bod van het Franse Nexans van ruim 15 euro per aandeel af. Ook grootaandeelhouder Flint dat eerder een akkoord had met het Franse Nexans, steunt het bod. Flint is de investeringsmaatschappij van de ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen en bezit een belang van 48,5 procent in Draka. Belangrijk in de positieve overweging van het Draka bestuur is, volgens Draka-topman Frank Dorjee, dat het bedrijf niet wordt opgeknipt, zoals de Fransen van plan waren. De nieuwe combinatie wordt naar eigen zeggen de wereldwijde marktleider in industriële kabels.