Doelwitis Duitsland

De angst in Duitsland voor een terreuraanslag, zoals die in Mumbai 2008, groeit.

Het land verkeert in staat van paraatheid. De Rijksdag is afgesloten voor publiek.

Een politieman gewapend met een machinegeweer patrouilleerde gisteren door een internationale ICE-trein in stuttgart. Foto AFP A police officer armed with a machine pistol patrols through an ICE train in the southern German city of Stuttgart on November 22, 2010. Germany's Interior Minister, Thomas de Maiziere, warned against blanket suspicion of Muslims in the wake of fresh terror warnings in the country. AFP PHOTO / MARIUS BECKER GERMANY OUT AFP

Berlijn heeft ook nog onbewaakte stations. En bezienswaardigheden waar je ongecontroleerd en niet gehinderd door snuffelhonden, politiemannen met Heckler & Koch- mitrailleurs of opdringerige privébeveiligers je gang kunt gaan. Het zijn oorden waar het stadsleven doorgaat alsof er helemaal geen terreuralarm bestaat.

Van de nerveuze spanning die in Duitsland is ontstaan nadat eind vorige week de minister van Binnenlandse Zaken verklaarde dat het land doelwit van aanslagen kan zijn, is op station Schöneweide in Oost-Berlijn niets te merken. Er is geen politieman te zien.

In het nabij gelegen documentatiecentrum over dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog – een historisch monument met oorspronkelijke barakken – staan geen bewakers bij de poort. Je kunt je er vrij bewegen, je tas blijft ongeopend en niemand vraagt naar een identiteitsbewijs.

Het contrast met het gebouw van de Rijksdag, een van de meest geliefde bezienswaardigheden van Berlijn, kan niet groter zijn. Dit weekeinde berichtte Spiegel Online dat extremistische moslims een aanslag zouden voorbereiden op de Rijksdag, de zetel van de Bondsdag en het hart van de Duitse democratie. Tot gistermorgen was de glazen koepel op het gebouw nog toegankelijk, maar waren rondom het pand dranghekken geplaatst en stonden bij alle ingangen zwaarbewapende politie. Sindsdien mogen alleen vooraf aangemelde groepen naar boven.

Overal in Berlijn werden dit weekeinde verdachte pakjes aangetroffen. Verschillende malen moest de hoofdstedelijke politie uitrukken, maar voor het Kanzleramt, het kantoor van bondskanselier Angela Merkel, kon afgelopen vrijdag nog gewoon de koeriersdienst DHL zijn volle wagen parkeren.

Tot in de verre omtrek was het kantoor van Merkel afgezet. De DHL-koerier stapte uit, laadde op zijn gemak enkele pakketten uit en bracht die met een steekwagentje naar de portiersloge. De politiemensen keken ongeïnteresseerd toe. Twee weken geleden kwam op deze manier een Grieks bompakketje het Kanzleramt binnen.

Duitsland en vooral de grote Duitse steden zijn bezig met een soort spoedcursus terreurdreiging. Het is alweer jaren geleden dat de Bondsrepubliek zo massaal in staat van paraatheid is gebracht. Het was de tijd van de aanslagen door de Rote Armee Fraktion (RAF), een groep extreemlinkse terroristen onder leiding van Andreas Baader, Ulrike Meinhof en Gudrun Ensslin die het land in de jaren 70 en 80 in een greep van aanslagen, geweldsdreiging en angst hield. Het veroorzaakte grote spanning en nervositeit bij de autoriteiten.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière doet er alles aan om kalm en bezonnen over te komen. Eind vorige week zei hij dat er reden is voor zorg, „maar niet voor hysterie”. Zondag verklaarde hij als een staatsman in het tv-praatprogramma Anne Will dat het een „tijd voor waakzaamheid is en niet voor angst”. Hij waarschuwde de media voor paniek zaaien en speculaties over doelwitten. Hij ontkende noch bevestigde dat de Rijksdag tot de potentiële doelwitten behoort.

Duitse veiligheidsdiensten zouden aanwijzingen hebben dat verschillende groepen moslimterroristen in de Bondsrepubliek aanslagen willen plegen naar het voorbeeld van de wilde schietpartijen in de Indiase stad Mumbai, waarbij in 2008 meer dan honderdzeventig doden vielen.

    • Joost van der Vaart