Dodental chaos Cambodja stijgt

De brug, een dag na de paniek

Het dodental als gevolg van de chaos bij het Waterfestival in Cambodja is opgelopen tot 378. Bijna vierhonderd mensen raakten gewond. Er zijn honderden vermisten.

Oogetuigen verklaren dat de chaos ontstond op een volgepakte brug naar het Diamant Eiland in de hoofdstad Phnom Penh. Er viel een tiental mensen flauw, waarna paniek ontstond en mensen op de brug werden vertrapt en in het water vielen. Vooral jonge vrouwen en kinderen zijn omgekomen in de verdrukking.

Waterkanonnen
De Nederlandse Teunie Stoffele, op reis in Cambodja, vertelt over het hardnekkige gerucht dat de politie met waterkanonnen schoot. “Ik hoor van verschillende ooggetuigen dat ze met waterkanonnen de menigte op de brug onder controle wilden krijgen waarbij mensen geëlektrocuteerd zouden zijn, wat de paniek veroorzaakte,” aldus Stoffele, “Veel mensen hier denken dat de politie de chaos zo veroorzaakt heeft. Maar dit blijven voorlopig geruchten.”

Volgens haar is de rust wel weergekeerd. “De meeste mensen zitten in café’s en kijken tv voor het laatste nieuws. Ik was net bij het ziekenhuis, en ook daar is het weer redelijk rustig. Mensen lijken gelaten. Er wordt veel gebeden op straat, bij kleine altaartjes.”

Cambodjanen zoeken naar familieCambodjanen zoeken naar familie

“De meeste doden zijn gevallen door verstikking en interne verwondingen.” - een regeringswoordvoerder tegen de BBC

‘Grootste tragedie sinds Rode Khmer’
De Cambodjaanse premier Hun Sen sprak van ‘de grootste tragedie’ in het land, sinds de massamoorden onder het schrikbewind van de Rode Khmer in de jaren zeventig. Hij heeft voor donderdag een dag van nationale rouw afgekondigd en een onderzoek naar de oorzaken ingesteld. De regering belooft familie’s van slachtoffers zo’n 900 euro te betalen.

De autoriteiten verwachtten meer dan twee miljoen bezoekers op het driedaagse festival, een van de grootste feesten van het jaar in Cambodja. CNN schrijft dat er meer dan vier miljoen mensen op het feest afkwamen.

Schoenen en andere bezittingen op de brug in Phnom PenhSchoenen en andere bezittingen op de brug in Phnom Penh

    • Peter van der Ploeg