Disney stopt met maken sprookjes

Zegt Disney de sprookjes vaarwel? Het lijkt erop, maar waarschijnlijk had de Amerikaanse animatiestudio het liever nog niet in de pers gehad.

LA Times schreef afgelopen weekeind onder de kop ‘Disney sluit het sprookjesboek’ dat de animatiestudio na het relatief geringe succes van The Princess and the Frog niet langer gelooft dat 2D-tekenfilms met ouderwetse sprookjesthema’s te reanimeren zijn. Twee toekomstige projecten, The Snow Queen en Jack and the Beanstalk, zijn afgeblazen. Rapunzel, volgende week in Nederlandse bioscoop verwacht, is dan voorlopig de laatste sprookjesfilm met zang en dans. Al wordt die film in Amerika uitgebracht onder de titel Tangled, mogelijk om sprookjesassociaties te vermijden.

Dat zou het eind betekenen van de poging van John Lasseter, hoofd van animatiestudio Pixar, om de ouderwetse 2D-Disneytekenfilm nieuw leven in te blazen. Nadat Pixar in 2006 door Disney werd overgenomen, kreeg Lasseter ook de leiding over Disney Animatie om die studio te leren een succesvolle 3D-animatiefilm te maken, een van de meest lucratieve genres in Hollywood.

Lasseter besloot evenwel tot veler verrassing ook nieuwe 2D-sprookjesfilms te maken volgens het aloude Disneyrecept, alsmede korte cartoonfilms. Dat laatste voornemen sneuvelde al eerder, nu lijkt Disney ook de lange 2D-tekenfilm met sprookjesthema, zang en dans op te geven wegens gebrek aan publiek.

Het sprookje The Princess and the Frog, gesitueerd in New Orleans en met een zwart prinsesje, bracht dit jaar slechts 267 miljoen dollar op, waarmee het productie en promotie krap terugverdiende.

LA Times citeert president Ed Catmull van Walt Disney en Pixar animatie, die droef stelt dat „films en genres hun tijd uitdienen.” „Soms komen ze later terug omdat iemand een frisse visie ontwikkeld, maar Disney heeft voorlopig geen nieuwe musicals of sprookjes in planning.”

Dezelfde Catmull ontkende evenwel direct na het artikel in LA Times op zijn Facebook-pagina dat Disney sprookjes vaarwel zegt. Zo’n aankondiging zou namelijk niet bevorderlijk zijn voor het welslagen van Rapunzel/Tangled – al lijkt dat toch echt het laatste hoofdstuk in Disneys sprookjesboek.