Digitaal

Welke fotograaf doet er drie dagen over om een plaatje te schieten? Jeffrey Martin maakte opnieuw de grootste panoramafoto ter wereld, nu met 80 miljard pixels.

Zo moet die oude actieheld uit de jaren zeventig, de Man van Zes Miljoen, zich gevoeld hebben. Die kon met zijn bionische oog inzoomen op elk detail in de verte, om vervolgens met 100 kilometer per uur weg te rennen.

Gewone stervelingen moeten zich behelpen met Google Earth of met de website www.360cities.net, waarop nu de grootste panoramische foto ter wereld te zien is. Het is een afbeelding van Londen, die bestaat uit bijna achtduizend verschillende foto’s die naadloos aan elkaar geplakt zijn. Bij elkaar 80 gigapixels, oftewel 80 miljard pixels, groot. De foto zou, als hij afgedrukt zou worden op een normale resolutie, 35 meter lang en 17 meter hoog zijn.

Via de webbrowser kun je in duikvlucht langs de beroemde bezienswaardigheden van Londen, maar ook inzoomen op de man die stiekem een koffiepauze houdt en de bedelaar die zich tegen een bushalte nestelt. Of het kantoor bekijken waar niet wordt gewerkt.

Jeffrey Martin deed er drie dagen over de megafoto te maken. Hij stelde zijn camera 36 verdiepingen hoog op in het Centre Point Building en fotografeerde elke hoek van de stad.

Martin (jeffrey-martin.com) heeft ervaring met panoramafoto’s van grote omvang: eind 2009 legde hij de stad Praag vast op een gecombineerde foto van 18 gigapixels, daarna volgden onder meer Parijs (26 gigapixels) en Boedapest (70 gigapixels).

Het is een kwestie van tijd voordat de 100 megapixel-grens wordt overschreden: de belangrijkste beperking lijkt de rekenkracht van de computer die nodig is om die duizenden foto’s goed aan elkaar te plakken. Daarnaast is er erg veel bandbreedte nodig om alle pixels naar de bezoekers te versturen. De afbeelding wordt wel in fragmenten geladen, afhankelijk waar je je muis richt. Net zoals dat met Google Earth of de satellietkaarten van concurrent Bing Maps het geval is. 360cities werkt voor het samenstellen van de virtuele tours overigens samen met Google. Het project wordt gesponsord door electronicabedrijf Fujitsu.

Rond de foto van Londen wordt een wedstrijd georganiseerd zodat je op jacht kunt naar ‘schatten’ – specifieke details op de foto die deelnemers moeten zoeken. In deze treasure hunt worden telkens nieuwe hints vrijgegeven. De laatste tip is vandaag bekendgemaakt: het object of de persoon die ergens op die 80 miljard pixels staat afgebeeld, schijnt iets te maken te hebben met wasmachines, Freddie Mercury, de kelder van Spiderman. Zoeken maar.

Marc Hijink

    • Marc Hijink