'Culturele reis, geen protest'

Gisteravond namen tal van prominenten uit de wereld van de kunsten deel aan de manifestatie Leve de beschaving. Gastheer was cabaretier Freek de Jonge.

Correcties & aanvullingen De foto bij het artikel ‘Culturele reis, geen protest’ (23 november, pagina 13) met cabaretgroep NUHR en Freek de Jonge werd niet gemaakt door Roy Beusker, maar door Maurice Boyer. Cabaretgroep NUHR met Freek de Jonge. Amsterdam 22-11-2010 NUHR en freek de Jonge tijdens de Leve de Beschaving-avond in de Heineken Music Hall Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Cabaretier Viggo Waas van NUHR probeerde het nog: een felle, persoonlijke uitval naar Eric Lucassen van de PVV. Maar gastheer Freek de Jonge wees hem meteen terecht: „Geen PVV-dingen, we protesteren niet, dit is een manifestatie.”

Gisteravond vond in een uitverkochte Heineken Music Hall een „culturele reis door Nederland plaats”, zoals De Jonge het noemde onder de titel Leve de beschaving. Geen hekelende opmerkingen aan het adres van politici die verantwoordelijk zijn voor de desastreuze bezuinigingen op kunst, maar een staalkaart van de Nederlandse opera, dans, muziek en theater. Kunstvormen die door een aangekondigde korting van 220 miljoen door het kabinet-Rutte zwaar worden getroffen. De Dichters des Vaderlands, Ramsey Nasr, las zijn prachtige gedicht over de nutteloze noodzaak van kunsten voor. Evenmin als Waas kon hij zich inhouden. „De leiders van dit land zijn barbaren”, zei hij.

De avond, een initiatief van Freek de Jonge, werd georganiseerd door FNV Kiem, de vakbond voor werknemers in de kunsten. Leve de beschaving is onderdeel van het landelijke verzet tegen de culturele kaalslag die zaterdag is ingezet met Nederland schreeuwt om cultuur. De korting op subsidies treft vooral de podiumkunsten.

Tal van vooraanstaande kunstenaars waren bereid een bijdrage te leveren. Met nog lang nadreunende paukenslagen opende drummer Cesar Zuiderwijk de avond. De Jonge spoorde het publiek aan te laten horen dat iedereen massaal naar de Music Hall was gekomen. Hij varieerde op het gedicht De Dapperstraat van J.C. Bloem met als laatste regel niet „Domweg gelukkig in de Dappestraat" maar „Doodongelukkig op de laffe weg”. Ook memoreerde hij dat „het niet goed gaat met dit land”. De boodschap was duidelijk: cultuur verzoent en brengt mensen bij elkaar. Volgens de cabaretier is de beschaving „de erkenning van de ander”. De bezuinigingen treffen niet alleen de kunstenaars zelf, ook horeca, de garderobejuffrouw en kinderen zijn de dupe.

De avond had een losse, ontspannen sfeer, maar toen de namen van Mark Rutte, Gerrit Leers en andere politici op een videoscherm in beeld kwamen, klonk er boe-geroep. Het Metropole Orkest, het grootste pop- en jazzorkest ter wereld, begeleidde de optredende artiesten, onder wie Ruth Jacott, Brigitte Kaandorp, Acda en De Munnik en trompettist Kyteman. Filmregisseur Eddy Terstal berekende dat een film vele malen meer geld genereert dan die kost, zodat we moeten spreken over „investeringen en leningen” in plaats van subsidies.

Freek de Jonge liet soms ook de tegenstem, de anti-kunststem klinken. Dat gaf aan deze manifestatie een eerlijk karakter. In het slotwoord benadrukte hij dat er slechts één troost in het leven is, namelijk de kunsten.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

De foto bij het artikel ‘Culturele reis, geen protest’ (23 november, pagina 13) met cabaretgroep NUHR en Freek de Jonge werd niet gemaakt door Roy Beusker, maar door Maurice Boyer.

    • Kester Freriks