Conflict over veiling 'Graal'

Het is onduidelijk of de veiling van De Graal van Rochefoucauld, een kostbaar middeleeuws manuscript over koning Arthur nog zal plaatsvinden.

De huidige eigenaar, Joost Ritman, die zijn fortuin maakte met wegwerpbestekfabriek De Ster, wilde het manuscript op 7 december bij Sotheby’s in Londen laten veilen, maar de Friesland Bank wil dit tegenhouden.

Volgens de site Follow The Money verkeert Ritman in financiële problemen. Eerder dit jaar sloot hij daarom een lening af bij de Friesland Bank van 20 miljoen euro, met zijn bibliotheek als onderpand. Deze bank zou, na bekendmaking van de plannen om het middeleeuwse manuscript te laten veilen, beslag hebben laten leggen bij Ritman.

Op dit moment wil geen van de betrokken partijen iets kwijt over de affaire. Een woordvoerder van Sotheby’s in Engeland laat weten dat de voorbereidingen voor de veiling doorgaan. De Friesland Bank bevestigt dat Ritman een relatie van de bank is, maar wil verder niets zeggen. „Wij geven geen informatie vrij over zaken die onze klanten betreffen”, aldus een woordvoerder.

Morgen zou over de kwestie een kort geding dienen bij de rechtbank in Amsterdam, maar volgens de advocaat van Ritman is dit uitgesteld omdat „de betrokken partijen op dit moment nog met elkaar in overleg zijn”.

Het manuscript De Graal van Rochefoucauld moet tussen de 2 à 3 miljoen euro opbrengen. Met dat geld wilde Ritman zijn Bibliotheca Philosophica Hermetica onderhouden. Al jaren onderhandelt hij met met de Nederlandse Staat over overname van de ruim 27 duizend geschriften, met een geschatte waarde van 50 miljoen euro. Eerder verkocht Ritman al een deel van de collectie.