Bijna vijf jaar cel voor beleggingsfraudeur

Beleggingsfraudeur Wilfred A. (47) is gistermiddag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot vier jaar en negen maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank acht bewezen dat A. tussen 1998 en 2008 een criminele organisatie leidde, samen met Thijs B. (61), zijn kompaan en toenmalige advocaat. Ook Thijs B. kreeg een celstraf van vier jaar en negen maanden opgelegd.

Hogere straffen worden zelden uitgedeeld aan witteboordencriminelen in Nederland. Het Openbaar Ministerie eiste begin oktober vijf jaar cel. Omdat het dossier „gebreken” vertoonde, paste de rechtbank een strafvermindering toe van 5 procent.

Als directeur van het Limburgse beleggingsadvieskantoor TPC liet A. 40 tot 100 miljoen euro verdwijnen. Daarmee zou het gaan om een van de grootste beleggingsfraudezaken in de Nederlandse geschiedenis.

A. haalde klanten uit Nederland, België en Duitsland volgens de rechtbank listig over geld te stoppen in louche beleggingsprojecten. Hij wees ze niet op de risico’s en loog ze voor over rendementen. Projecten gingen failliet en klanten konden fluiten naar hun geld. Intussen vervalste A. documenten en waste zwart geld op grote schaal wit. Na het faillissement van TPC bedroog hij volgens de rechtbank de curator .

A. beslist eind volgende week of hij in beroep gaat.