Biedingsstrijd rond kabelfabrikant Draka

Het was een overval op klaarlichte dag met een spectaculaire stijging van de beurskoers tot gevolg. Het aandeel Draka steeg gisteren met bijna twintig procent.

Valerio Battista, topman van de Italiaanse kabelproducent Prysmian, gaf gisteren tijdens een conference call voor investeerders een toelichting op het bod dat zijn bedrijf had uitgebracht op het Nederlandse kabelbedrijf Draka. Draka-topman Frank Dorjee reageerde enthousiast. Tegen het einde van de conference call meldde het persbureau Reuters dat het Chinese concern Xinmao Group ook belangstelling heeft voor het Nederlandse bedrijf.

Xinmao bood 20,50 euro per aandeel in contanten, Dat komt neer op een bod van één miljard euro. Prysmian biedt 17,20 euro per aandeel (840 miljoen euro in totaal), deels in aandelen en deels in contanten. Frank Dorjee maakte de indruk dat hij werd overvallen door het nieuws. In eerste instantie wilde hij niet inhoudelijk reageren. In tweede instantie zei hij dat zijn bedrijf het bod zou gaan bestuderen. „We waren totaal verrast”, zegt een Draka-medewerker. „We waren juist zo tevreden met het bod uit Italië. ”

Het bod van Xinmao wordt beschouwd als een knock-outbod. Prysmian liet in een reactie weten het bod niet te zullen evenaren. Het Franse bedrijf Nexans, dat Draka ook wilde kopen, weigert commentaar op de nieuwe biedingen.

De Xinmao Group „kwam in beweging” nadat de Fransen vorige maand hun bod hadden uitgebracht, zegt Joop Krant van adviesbureau Catalyst. Hij is onderhandelaar en woordvoerder van Xinmao Groep. Volgens hem willen de Chinezen Draka binnen drie tot vijf jaar uitbouwen tot wereldleider op het gebied van glasvezelkabels. In China moet het bedrijf „de absolute marktleider” worden. Xinmao zal binnen drie maanden een officieel biedingsbericht naar buiten moeten brengen met bijbehorende financiële toelichting.

Cruciaal wordt de opstelling van grootaandeelhouder Flint. De investeringsmaatschappij van de familie Fentener van Vlissingen heeft, volgens het Draka-jaarverslag een belang van 48,5 procent in het bedrijf. In oktober werd duidelijk dat Flint dit belang wil verkopen. Ze waren akkoord gegaan met het bod van Nexans.

De afgelopen weken heeft Prysmian intensief met Draka onderhandeld. Beide partijen waren vorig jaar ook al in gesprek over een overname maar konden het toen niet eens worden over de waardering van de Nederlandse kabelonderneming. Prysmian bood toen 12 euro per aandeel. Gisterochtend werd bekend dat het Italiaanse bedrijf nu 17,20 euro per aandeel biedt. Het bod heeft de steun van management, de commissarissen van Draka èn grootaandeelhouder Flint. Flint wil niet inhoudelijke reageren op het Chinese bod. „We gaan het bestuderen”, luidt de reactie.

    • Cees Banning