Beveiligingscamera filmt mijnexplosie Nieuw-Zeeland

De Pike River-mijn (AP)

De ontploffing in een mijn in Nieuw-Zeeland is vastgelegd door een bewakingscamera bij de ingang van de mijn. De korte beelden laten de stofwolk zien die na de ontploffing met kracht de ingang van de mijn uitkomt.

Door de explosie zijn 29 mijnwerkers ingesloten. Onduidelijk is of zij het overleefd hebben - vooralsnog ontbreekt elk teken van leven. Een robot die de mijn moest onderzoeken ging kapot. Op dit moment achten de autoriteiten de risico’s nog te groot om reddingswerkers de mijn in te sturen. Testen wijzen uit dat giftige en explosieve gassen nog aanwezig zijn. Op het moment wordt een tweede robot voorbereid om de mijn in te gaan.

Hieronder de opnamen van de beveiligingscamera (The Independent)
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

De Pike River Mine is pas dit jaar begonnen met de kolenproductie. De plek des onheil ligt zo’n vijftig kilometer ten zuidoosten van Greymouth. De explosie vond plaats om 15.30 uur plaatselijke tijd. De meest recente ramp was in 1967, ook in de buurt van Greymouth. Negentien mijnwerkers kwamen toen om door een explosie.

    • Peter van der Ploeg