Belegger dumpt Deens windmolenbedrijf

Vestas was een lieveling op de beurs: duurzaam en winstgevend. Maar beleggers twijfelen nu de cijfers tegenvallen.

Het blijft bergaf gaan met Vestas. De Deense producent van windturbines is nog steeds de grootste ter wereld. Maar voor hoe lang nog?

Gisteren kreeg het bedrijf de zoveelste tik. Het maakte bekend dat winst en omzet over 2011 naar verwachting gelijk zullen blijven aan die van dit jaar. Beleggers hadden een winststijging verwacht, en reageerden. De koers van Vestas op de beurs in Kopenhagen zakte met ruim 5 procent, naar 168 Deense kroon (22,53 euro).

De koers van Vestas is het afgelopen jaar al meer dan gehalveerd. „Het bedrijf zit in zwaar weer”, zegt Per Krogsgaard van het Deense BTM Consult, een adviesbureau gespecialiseerd in windenergie. Het heeft te maken met veranderende marktomstandigheden, en met toenemende concurrentie.

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn banken minder genegen kapitaal te verstrekken voor de bouw van windparken. Toch groeit de markt voor windturbines wereldwijd nog steeds, zegt Krogsgaard. Maar niet in Europa, van oudsher de belangrijkste markt voor Vestas. „Daar zie je een vertraging”, zegt hij via de telefoon. De groei zit in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en China. Vestas moet fors bijsturen om op deze nieuwe markten een positie te krijgen. Daar komt bij dat de concurrentie moordend is en ook nog steeds toeneemt, zegt Krogsgaard. Ooit had Vestas wereldwijd een marktaandeel van 28 procent. Dat is inmiddels gedaald naar 18 procent. Chinese concurrenten als Sinovel en Goldwind zijn in opkomst. Ook conglomeraten als het Duitse Siemens en het Amerikaanse General Electric laten zich meer gelden op de markt voor windturbines. „En zij hebben diepe zakken”, zegt Krogsgaard.

Vestas moet veel investeren om op deze veranderingen in te spelen. Het is groot geworden in Denemarken, en heeft zich daarna vooral uitgebreid in Europa. Maar de vooruitzichten op deze markt zijn matig. Het Deense concern heeft vorige maand aangekondigd flink te gaan snoeien in personeel en fabrieken. Van de in totaal circa 25.000 banen worden er 3.000 geschrapt, de meeste in Denemarken. Ook worden er vijf fabrieken gesloten die tandwielkasten, turbinemasten en bladen produceren. Daarvan liggen er vier in Denemarken.

Intussen breidt Vestas ook fors uit in de Verenigde Staten en China. Zo hoeft het turbineonderdelen niet meer te verschepen helemaal vanuit Denemarken en Zweden. Maar dat vraagt wel forse investeringen. Zo bouwt Vestas in Colorado vier nieuwe fabrieken voor in totaal 1 miljard dollar (735 miljoen euro).

„Al deze veranderingen maken de kostenbasis van Vestas relatief hoog”, zegt analist Peter Rothausen van Danske Market, de investeringstak van Danske Bank. Dat terwijl de inkomsten van het bedrijf onder druk staan. Het orderboek voor 2011 is minder vol dan dit jaar. En door de toenemende concurrentie dalen de contractprijzen voor bouw en onderhoud van windparken. Zeker in China.

Begin dit jaar moest Vestas zijn verwachtingen al naar beneden bijstellen. De omzet over dit jaar zou niet uitkomen op 8 miljard euro, maar een miljard lager. De marges (voor rente en belastingen) zouden niet op 12 procent uitkomen, maar op circa 10 tot 11 procent. De beurskoers kreeg een klap. Beleggers zijn volgens Rothausen voorzichtiger geworden.

En terecht, zo bleek twee maanden geleden. Toen maakte het bedrijf problemen bekend met een prototype van zijn nieuwste model windturbine. Een stuk van een van de bladen was afgebroken. Daar ging de koers weer.

Nog een maand later, bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal, stelde Vestas de verwachtingen nog iets verder naar beneden bij. Vooral de marge. Die zal nu uitkomen op zo’n 7 procent. Een tegenvaller voor beleggers, en opnieuw een klap voor de koers. „Beleggers hadden een grotere marge verwacht”, zegt Rothausen. De omzet komt nu naar verwachting uit op 6,8 miljard euro.

    • Marcel aan de Brugh