Beethoven kan nooit in kamermuziekbezetting

Teneinde de begrotingen weer sluitend te krijgen, bepleit emeritus hoogleraar kunstsociologie Hans Abbing verkleining van bestaande symfonieorkesten (opiniepagina, 12 november). Daarmee denkt hij een oplossing gevonden te hebben voor de stijgende kosten en teruglopende baten. In gemoede vraag ik mij af of hij überhaupt iets heeft met het klassieke repertoire.

Volgens hem moeten, op het Concertgebouworkest na, alle orkesten op de schop en moet op projectbasis geopereerd worden en geput worden uit een musicipool. De vergelijking met repertoiregezelschappen gaat volledig mank. Abbing droomt van nieuwe componisten die aantrekkelijk repertoire zouden schrijven voor kleine ensembles. Hij vergeet dat nieuw werk van nieuw talent voor een groot publiek meestal minder toegankelijk is. Slecht dus voor de zaalbezetting.

Wat de schrijver in de laatste alinea palavert over de mogelijkheid om de symfonieën van Beethoven voortaan in een kamermuziekbezetting op het podium te brengen, is ronduit ontluisterend.

Eric Kroes

Fundraiser en subsidiebemiddelaar

    • Eric Kroes