Antilliaanse atleten sprinten voor Nederland

Het is voor een deel van de Antilliaanse sporters nog onduidelijk onder welke vlag ze over twee jaar op de Olympische Spelen in Londen actief kunnen zijn. Na het opheffen van de Nederlandse Antillen zijn de betrokken nationale olympische comités met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in gesprek over hoe de situatie de komende jaren moet worden opgelost.

De verwachting is dat in Londen een deel van de sporters nog voor de Antillen zou kunnen optreden. „Die kwalificatie is in veel sporten al een rijdende trein. We verwachten dat er voor ‘Londen’ niet heel veel zal veranderen”, zei woordvoerder Geert Slot van sportkoepel NOC*NSF.

De internationale atletiekfederatie (IAAF) nam in het weekeinde wel een verregaand besluit. Na de staatsrechtelijke hervormingen van de eilanden Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden de Nederlandse Antillen door de IAAF niet langer als een zelfstandig lid erkend, waardoor de atleten nu voor Nederland moeten uitkomen.

Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld topsprinter Churandy Martina (26), afkomstig van Curaçao, die de afgelopen jaren bewust voor de Antillen uitkwam. Voor de Atletiekunie betekent de maatregel dat het plotseling over een topsprinter met kansen op olympische medailles beschikt. Martina heeft een persoonlijk record van 9,93 seconden op de 100 meter. Martina werd twee jaar geleden bij de Olympische Spelen in Peking vierde op de 100 meter. Op de 200 meter volgde diskwalificatie nadat hij als tweede achter de Jamaicaan Usain Bolt was geëindigd. De Antilliaan zou buiten zijn baan zijn gestapt. Bij de WK in 2007 in Osaka werd hij vijfde op zowel de 100 als 200 meter.

Martina, die in de Amerikaanse stad El Paso studeert en traint, was niet voor commentaar bereikbaar. Volgens zijn manager, Caroline Feith, ziet hij geen obstakels in de nieuwe situatie. „De maatregel betekent wel een aanpassing van zijn programma. Martina mag bijvoorbeeld niet meer uitkomen bij de Pan-Amerikaanse Spelen, maar wel bij de EK. Hij zou volgend jaar al aan de EK indoor in Parijs kunnen meedoen.”

De Atletiekunie gaf gisteren aan te zullen overleggen met de Antilliaanse atletiekbond over de gevolgen van het IAAF-besluit op bestuurlijk en wedstrijdtechnisch gebied. Naast Martina verandert de situatie ook voor sprinters als Brian Mariano (Nederlands kampioen 60 meter), Obed Martis (Nederlands kampioen 200 en 400 meter) en het mannenestafetteteam (4x100 meter) van de Antillen.