Advies: zwak dier eerder afschieten

Staatsbosbeheer moet zwakke dieren in de Oostvaardersplassen veel eerder afschieten om te voorkomen dat ze lijden en sterven door honger en kou. Dat staat in het advies van een internationale commissie onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris is Dzsingisz Gabor.

Het advies is gisteren aangeboden aan staatsecretaris Bleker (Natuur, CDA). Veel dieren hebben de afgelopen jaren volgens de commissie nodeloos geleden. „Wat er is gebeurd, is absoluut niet acceptabel. Deze praktijk kan niet”, zegt Gabor over het wildpark.

Beheerder Staatsbosbeheer krijgt er behoorlijk van langs. De boswachters en dierenartsen hoeven de vierduizend heckrunderen, konikpaarden en edelherten niet bij te voeren. Dat leidt alleen maar tot nog grotere sterfte en veel te grote populaties. Wel moet Staatsbosbeheer de dieren veel meer beschutting bieden tegen wind en regen. Ook moeten stukken bos naast de Oostvaardersplassen voor dieren worden opengesteld. Verder moet er snel een wildwissel komen, een breed pad waarover met name de edelherten zich naar elders kunnen verplaatsen.

Staatssecretaris Bleker is tevreden over het advies, onder meer omdat het „boerenwijsheden” bevat zoals dat alleen goed beschutte dieren de winter doorstaan. Wel vraagt hij zich af of in geval van een „Elfstedenwinter met drie maanden sneeuw” er wellicht toch moet worden bijgevoerd.

Directeur Chris Kalden van Staatsbosbeheer trekt zich vooral het ontbreken van beschutting aan. „Daar buig ik het hoofd.” En dat het beheer volgens commissievoorzitter Gabor absoluut niet acceptabel is geweest? „Dat laat ik voor zijn rekening.”