6 redenen om uit te gaan

1 festival

Sensor Fest

Amsterdam: Mediamatic Bank. Van 23 t/m 25 nov, v.a. 20.00u. Losse kaarten: 3, passe-partouts: 7,50 euro. www.mediamatic.net/sensorfest

Sensor Fest belicht drie avonden lang de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sensoren. Sensoren worden zowel ingezet door de creatieve sector als door de medische wereld, nieuwe media, landbouw, automatisering en de overheid. Vanavond is er de presentatie van nieuwe interactieve en sociale sensorinstallaties die gemaakt zijn tijdens het jaarlijkse Dev Camp, een week waarin hackers, ontwerpers en software-ontwikkelaars uit binnen- en buitenland projecten bedenken, ontwikkelen en uitvoeren. Na afloop van de presentaties kun je de installaties zelf uittesten.

2 comedy

Caribbean Combo

Nijmegen: Stadsschouwburg. Tijd: 20.00u. Prijs: 10,75-25 euro. www.keizerkarelpodia.nl

Caribbean Combo is een eenmalige theatertournee van Roué Verveer, Jandino Asporaat, Murth Mossel en Howard Komproe. Met stand-up comedy, sketches, muziek en dans. T/m 16 dec (www.caribbeancombo.nl).

3 muziek

Jonsi + Timber Timbre

Groningen: De Oosterpoort. Tijd: 20.30u. Prijs: 29 euro ex. servicekosten. www.de-oosterpoort.nl

De IJslandse zanger en gitarist Jónsi, die beroemd werd met de postrockband Sigur Rós, maakt als solo-artiest vrolijke, energieke popliedjes, waarbij de beats, blazers en belletjes je om de oren vliegen. In het voorprogramma Timber Timbre, een songwriter uit Toronto die ingetogen bluesy folk speelt.

4 cabaret

Het werkt wel! - NUHR

Amstelveen: Schouwburg. Tijd: 20.00u. Kaarten: 24-25 euro. www.schouwburgamstelveen.nl

Het werkt wel! van NUHR gaat over de comeback van een band: A Band Called Eddie. Het is een programma zonder inhoud, de wereld is immers vervallen tot louter vorm. In een ultieme poging mee te gaan met hun tijd gooien de mannen alles in de strijd om succes te hebben. Alles wordt getoetst aan slechts één criterium: of het werkt. T/m 10 juni 2011 (www.bostheaterproducties.nl).

5 muziek

Wallis Bird

Utrecht: Ekko. Tijd: 20.30u. Entree: 10 euro. www.ekko.nl

De Ierse zangeres Wallis Bird (1982) maakt muziek die grenst aan folk, blues, funk en rock en werd bekend met een cover van ‘Just Can’t Get Enough’ van Depeche Mode. Eerder dit jaar verscheen in Europa haar tweede album New Boots. Ook morgen in Nijmegen (Doornroosje) en donderdag in Amsterdam (Bitterzoet).

6 videokunst

Joep van Liefland

Amsterdam: SMBA. T/m 28 nov, di-zo 11.00-17.00u. www.smba.nl

Joep van Liefland verzamelt al jaren videobanden in allerlei genres: van homevideo’s tot geflopte Hollywoodproducties, educatieve films tot porno. In SMBA is deze collectie van videobanden te zien in de installatie Black Systems - Extended Version. Daarnaast worden ook andere analoge ‘zwarte systemen’ getoond zoals tv-monitoren, videorecorders, filmbanden en afstandsbedieningen, zowel in fysieke vorm als gerepresenteerd op doek en papier.