Winter komt

Het wordt steeds kouder vanaf halverwege deze week, met landelijk nachtvorst en in het weekend ook overdag temperaturen onder nul. Tussen een lagedrukgebied dat boven het midden van Europa tolt en een hogedrukgebied bij Groenland, dat zich later naar Scandinavië verplaatst, stroomt koude lucht Nederland binnen.

De eerste dagen bevindt de scherpste kou zich in de bovenlucht en is het onderin relatief wat zachter door invloed van het zeewater. In het weekend verandert dat doordat de wind naar het oosten draait.

Vannacht blijven de temperaturen nog boven nul: 2 tot 5 graden. In de kustprovincies valt soms een regenbui. Die buien breiden zich morgenmiddag landinwaarts uit. Het grootste deel van de tijd is het echter droog. Soms schijnt de zon, het vaakst in het noordwesten. Het waait zwak tot matig in het zuidelijke binnenland tot vrij krachtig aan de Waddenzee. Het wordt 5 tot 8 graden.

Vanaf woensdagnacht vriest het op steeds meer plekken. De maxima dalen naar 1 tot 4 graden op donderdag en vrijdag. Soms valt er een bui, op steeds meer plaatsen met (natte) sneeuw die vrijdag of zaterdag regionaal even kan blijven liggen. In het weekend draait de wind waarschijnlijk naar het oosten en dalen de temperaturen verder.