Winst regeringspartij Polen valt lokaal tegen

De Poolse regeringspartij Burgerplatform (PO) heeft gisteren de regionale verkiezingen gewonnen, maar de overwinning is minder groot dan verwacht. Commentatoren spreken over „een alarmbel” voor de zittende premier Donald Tusk.

De Polen kozen gisteren 48.000 lokale politici, van burgermeesters tot gemeenteraadsleden. De regionale verkiezingen worden gezien als belangrijke graadmeter voor de parlementsverkiezingen, over een jaar. Hoewel het rechts-liberale Burgerplatform opnieuw de burgemeesters van Warschau en van veel andere grote steden mag leveren, behaalde het volgens voorlopige uitslagen in regionale parlementen 33,4 procent van de stemmen. Grootste rivaal, het nationalistische Recht en Rechtvaardigheid (PiS), eindigde op 23,3 procent, maar vooral het linkse SLD en de gematigde boerenpartij PSL presteerden goed, elk met circa 15 procent van de stemmen, veel meer dan op basis van peilingen mocht worden verwacht. Daarmee lijkt een einde te komen aan de dominante positie van Burgerplatform en PiS, de twee partijen die sinds 2005 het politieke landschap in Polen compleet beheersen. PiS viel vorige week na interne ruzies in twee delen uiteen.