Uitstoot CO2 stijgt ondanks recessie

De uitstoot van kooldioxide, een broeikasgas dat mede verantwoordelijk wordt gehouden voor klimaatverandering, is bijna terug op het oude niveau. Vorig jaar was nog sprake van een lichte daling, met 1,3 procent, als gevolg van de afnemende economische activiteit door de financiële crisis. Als de economische groei echter doorgaat zoals verwacht, zal de uitstoot dit jaar met 3 procent stijgen.

Volgens de onderzoekers van het Global Carbon Project, die de cijfers publiceren in het tijdschrift Nature Geoscience, zijn er grote verschillen tussen landen. In China stijgt de uitstoot van CO2 dit jaar naar verwachting met ongeveer 8 procent, in India met ruim 6 procent. In de meeste westerse landen is sprake van een daling (in de VS met -6,9 procent, in Japan -11,8 procent, in Groot-Brittannië -8,6 procent, in Duitsland -7 procent).

Pierre Friedlingstein, van de universiteit van Exeter en leider van het onderzoeksteam, noemt de daling bescheiden. „Op basis van de verwachte economische ontwikkeling hadden we gedacht dat die daling veel groter zou uitvallen”, zei Friedlingstein tegen de BBC. 1,3 procent is niet meer dan de uitstoot van een dag of vier, „it’s peanuts”.

De resultaten komen een week voordat in het Mexicaanse Cancún een grote klimaattop wordt gehouden. De verwachting is dat die conferentie weinig zal opleveren. Na de klimaattop in Kopenhagen een jaar geleden, is het debat vrijwel stil komen te liggen. Westerse landen maken zich momenteel meer zorgen over de economische crisis en de werkloosheid dan over klimaatverandering. Ontwikkelingslanden verwachten dat eerst de rijke landen stappen zetten.

Volgens een van de onderzoekers, Corinne Le Quéré van de universiteit van East Anglia, laat het onderzoek vooral zien dat „er nog steeds een direct verband bestaat tussen economische groei en de uitstoot van broeikasgassen”. De rijke landen zijn volgens Le Quéré niet voldoende in staat om de groei van de uitstoot in ontwikkelingslanden te compenseren met een meer milieuvriendelijke energieopwekking.

De concentratie van CO2 in de atmosfeer is inmiddels 387,2 ppm (deeltjes per miljoen, de meeteenheid voor kooldioxide). Voor de industriële revolutie lag het niveau op ongeveer 280 ppm.