Uithuwelijken aangepakt

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) wil uithuwelijken effectiever bestrijden.

Opstelten wil de maximumstraf voor huwelijksdwang verhogen van negen maanden naar twee jaar. Ook krijgt het Openbaar Ministerie meer opsporingsmogelijkheden zoals het opvragen van gegevens over telefoon- of internetgebruik.

Hij heeft vandaag een wetsvoorstel voor advies naar het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak gestuurd. Huwelijksdwang is in Nederland strafbaar.

Om kinderen die slachtoffer worden van huwelijksdwang beter te beschermen wil Opstelten de verjaringstermijnen aanpassen. Nu verjaart huwelijksdwang na zes jaar. Straks moet die verjaringstermijn starten als het slachtoffer achttien is geworden. Voor zedenmisdrijven en besnijdenis van vrouwen geldt al een verjaringstermijn vanaf achttien jaar. Ook wordt het mogelijk in Nederland mensen te vervolgen die in het buitenland iemand tot een huwelijk hebben gedwongen.