Uitgelicht

Actualiteiten

EénVandaag. De aanpak van overvallen in Nederland faalt, slechts één op de vijf zaken wordt opgelost. Als de politie niet landelijk wordt georganiseerd, zal het aantal gewelddadige overvallen in Nederland de komende jaren niet dalen, volgens criminoloog Cyrille Fijnaut. Hij onderzocht de aanpak van overvallen in de afgelopen tien jaar in opdracht van de Taskforce Overvallen. Zijn conclusies zijn hard: het oplossingspercentage is zorgwekkend laag, de opsporing verloopt niet gestructureerd en het ontbreekt aan een landelijke regie. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nieuwsuur. Aandacht voor het 20-jarig bestaan van GroenLinks. Femke Halsema praat over de mogelijkheden van samenwerking door linkse politieke partijen. Ger van Dijk, voorzitter van de Evaluatiecommissie Q-koorts, licht het rapport toe dat vandaag is uitgebracht. Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Pieter van den Hoogenband praat over het leven na een zwemcarrière en over de Europese zwemkampioenschappen Korte baan, die deze week in Eindhoven worden gehouden. Ook staatssecretaris Henk Bleker is te gast. Hij heeft het in de uitzending over de met hongersnood bedreigde runderen in de Oostvaardersplassen. Vandaag verschijnt er een rapport over de kwestie. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Aanpakkers. Liset Karman uit Andijk is dol op de mus en vindt het verschrikkelijk dat de soort zo terugloopt. Zij heeft haar tuin veranderd in een waar mussenparadijs. Theo Nederstigt uit Zeist bekommert zich om het lot van de asielzoeker. Het is zijn streven om de asielzoekers zo vroeg mogelijk te laten integreren. Of door ze te laten werken in de plaatselijke één Euro-winkel of door ze thuis aan tafel te ontvangen en ze kennis te laten maken met Nederlandse gebruiken en gewoonten. Ned.2, 19.25-19.55u.

Radar. Consumentenprogramma. Trouwe klanten bij banken worden gestraft: als zij de hypotheek bij de bank verlengen moeten ze meer betalen dan een nieuwe klant. En overstappen naar een andere bank is gecompliceerd en levert een fikse boete op. De Autoriteit Financiële Markten blijkt hier weinig tegen te kunnen doen. Verder aandacht voor regelmatig voorkomende problemen met de bezorging van rouwkaarten. Ned.1, 20.30-21.15u.

Panorama: British schools, islamic rules. Reportage waaruit blijkt dat moslimkinderen op Britse scholen regelmatig worden blootgesteld aan fundamentalistische islamitische groepen en extremistische prekers. Dit heeft bij jonge leerlingen ongunstige effecten op integratie in de Britse samenleving. Schoolinspecteurs slaan geen acht op de eventuele waarschuwingssignalen. BBC 1, 21.30-22.00u.

Alesha Dixon: Don’t hit my mom. Alesha Dixon onderzoekt de gevolgen en trauma’s de gepaard gaan met huiselijk geweld, gezien door de ogen van een kind. Alesha was er als kind zelf getuige van dat haar moeder Beverly werd geslagen door haar partner. Zij spreekt met jonge meisjes en jongens die werden geconfronteerd met huiselijk geweld en ontdekt hoe dat hun leven heeft beïnvloed. De reportage laat de gevolgen zien wat er gebeurt als de relaties worden verstoord: tussen de ouders onderling, de ouders en de hulpverleners en de ouders en de kinderen. BBC 1, 23.35-0.40u.

Dokument: Longstay. In de tbs- kliniek De Corridor wonen psychiatrische patiënten die vreselijke delicten hebben begaan. Ze hebben gevangenisstraf en tbs-behandeling erop zitten, maar ze komen niet vrij. Ze zijn te gevaarlijk om terug te keren naar de samenleving. Ned.2, 23.00-23.55u.

Sport

Holland Sport. Voetbaltrainer Guus Hiddink is te gast ter ere van zijn net uitgekomen biografie. Naast de trainer zelf, momenteel coach van het Turkse nationale elftal, ontvangt presentator Wilfried de Jong verschillende gasten die belangrijk zijn geweest in het leven van ‘deze wereldburger uit de Achterhoek’. Ned.3, 20.25-21.20u.

Barend & Barend. De broers Koeman hebben allebei hun sporen verdiend in de ‘voetballerij’. Ze speelden jarenlang in de internationale top en waren later als trainer ook succesvol. Vanavond vertellen ze uitgebreid over druk, de wil om te winnen, hun bijzondere band, Ronalds ontslag bij AZ en Erwins eerste schreden in de uitgaanswereld als talent bij PSV. Ook Prem Radhakishun is te gast. RTL 7, 22.00-23.00u.

Radio

OBA live. Filosoof Jaap van Heerden praat over zijn net verschenen boek Fascinaties, een intellectuele autobiografie. Hij blikt terug op kwesties die zich bevinden op het snijpunt van psychologie en filosofie en die hem de laatste jaren hebben beziggehouden, zoals de vraag waarom mensen zich tegenover wildvreemden verontschuldigen als ze op de verkeerde verdieping uit de lift stappen. Radio 5, 19.02-20.00u.