Terrorismedreiging Duitsland: koepel Rijksdag gaat op slot

De Duitse regering heeft vandaag besloten de koepel van de Rijksdag, een belangrijke toeristische trekpleister, uit veiligheidsoverwegingen te sluiten voor het publiek. Alleen vooraf aangemelde groepen komen naar binnen. Dat besluit komt na de berichten van afgelopen weekend dat Al Qaeda-terroristen het op het Duitse parlementsgebouw in Berlijn hebben voorzien.

Der Spiegel berichtte dit weekend - zonder de bron bij naam te noemen - dat Al-Qaeda begin 2011 een aanslag wil plegen op de Rijksdag. Het zou daarbij mensen willen gijzelen en een bloedbad willen aanrichten. Het hoofd van de Duitse federale recherche BKA reageerde daarop door de berichten ‘erg speculatief’ te noemen. Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken zei vorige week al te vrezen voor aanslagen en gaven een verhoogd terreuralarm af.

De koepel van de Rijksdag is normaal gesproken een populaire toeristische trekpleister voor Berlijn, vergelijkbaar met de Eiffeltoren in Parijs of de Euromast in Rotterdam. Je staat al snel anderhalf uur in de rij om er naar binnen te komen. “Je wordt altijd al grondig onderzocht voordat je ernaar binnen wil; je mag geen koffertjes mee naar binnen nemen en moet langs een metaaldetector”, zegt buitenlandredacteur Paul Luttikhuis van NRC, die er onlangs nog was. Volgens hem bevestigt het sluiten van de koepel dat de angst voor terrorisme momenteel bijzonder groot is.

De koepel blijft tot nader order gesloten.

    • Peter Zantingh