Terreur tegen Westen 'maar net begonnen'

Al-Qaeda in Jemen is erop uit met goedkope terreur het Westen „leeg te bloeden”. Dat meldt het in het jongste nummer van zijn internetblad.

De terrorist wil niet alleen doden, het gaat hem erom angst te zaaien, hij wil aandacht. Het Al-Qaeda-filiaal in Jemen, van de onderbroekbommen in 2009 en de recente luchtvrachtexplosieven, doet daarom in het dit weekeinde gepubliceerde nummer van zijn internetglossy Inspire precies uit de doeken wat zijn strategie is. Tegen de laagst mogelijke kosten beoogt het het Westen leeg te bloeden. Operatie Aderlating is nog maar net begonnen, zo maakt de fusiegroep van Jemenitische en Saoedische extremisten duidelijk.

„Twee Nokia mobiele telefoons, 150 dollar elk, twee HP printers, 300 dollar elk, plus vracht, transport en andere uiteenlopende uitgaven zijn samen goed voor een rekening van 4.200 dollar”, schrijft Yahya Ibrahim in Inspire. Deze „Speciale uitgave” is helemaal gewijd aan de in inktpatronen verpakte bommen met bestemming Chicago die eind vorige maand in twee vliegtuigen werden aangetroffen. Volgens Al-Qaeda is ook een vliegtuig in Dubai ermee neergehaald, maar de autoriteiten ontkennen dat.

„In termen van tijd kostte het ons drie maanden om de operatie van begin tot eind te plannen en uit te voeren. Aan de andere kant zal dit zogeheten ‘mislukte’ complot Amerika en andere westerse landen miljarden dollars kosten aan nieuwe veiligheidsmaatregelen [..] en honderdduizenden, zo niet miljoenen werkuren om zich te beschermen tegen onze pakketten van de dood. Dit is wat wij hefboomeffect noemen.”

Van begin tot eind was het doel economisch, aldus Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland – het neerhalen van een vrachtvliegtuig zou immers alleen een piloot en copiloot doden, legt het uit.

Succes van de operatie zou worden afgemeten aan twee factoren, zo was besloten tijdens de eerste werkbespreking. De eerste factor was vast te stellen of de pakketten de nieuwste veiligheidsapparatuur kunnen passeren.De tweede was het verspreiden van angst, zodat het Westen miljarden dollars zou investeren in nieuwe veiligheidsprocedures. „We zijn geslaagd in het eerste en we zijn er nu getuige van hoe een begin wordt gemaakt met het tweede.”

Maar dit was nog maar de eerste aflevering van een „veelfasige operatie”. De volgende fase zal eruit bestaan de techniek van de pakketbom te verspreiden onder gelijkgezinden in de wereld, die haar dan weer vanuit hun respectieve landen kunnen toepassen. Al-Qaeda in Jemen zal zijn connecties gebruiken om dergelijke pakketten op de post te doen in landen „die onder de radar liggen” – dat wil zeggen onverdachte bronnen – en om ze ook in passagiersvliegtuigen in westerse landen aan boord te krijgen.

In dit verband is in dit speciale nummer ook een technische handleiding opgenomen Ikrimah al-Muhajir van het Explosieven Departement. Hij maakt zich en passant vrolijk over de Britse autoriteiten die meedeelden voortaan geen inktpatronen meer in vliegtuigen toe te laten die meer dan 500 gram wegen. „Wie is het genie dat met deze suggestie kwam? Denken jullie dat we niets anders kunnen sturen dan printers?”

Het anonieme hoofd Buitenlandse Operaties meldt zijnerzijds dat de groep van meet af aan erg optimistisch was over de uitkomst van de bompakketten-operatie. „Daarom stuurden we in een van pakketten een boek [van Dickens] mee getiteld Grote verwachtingen.” Foto’s zijn bijgevoegd, naar eigen zeggen voor verzending gemaakt.

Al-Qaedaglossy Inspire op publicintelligence.net

    • Carolien Roelants