Terpstra per direct bestuursvoorzitter INHolland

Doekle Terpstra wordt per direct interim-bestuursvoorzitter van hogeschool INHolland. Terpstra, die zijn huidige functie van voorzitter van de HBO Raad neerlegt, wil een nieuw college van bestuur instellen en de problemen bij de hogeschool proberen op te lossen. INHolland is al maanden negatief in het nieuws wegens verkorte afstudeerroutes en hoge declaraties van bestuursleden.

Doekle Terpstra wordt per direct interim-bestuursvoorzitter van hogeschool INHolland. Terpstra, die zijn huidige functie van voorzitter van de HBO Raad neerlegt, wil een nieuw college van bestuur instellen en de problemen bij de hogeschool proberen op te lossen. INHolland is al maanden negatief in het nieuws wegens mogelijke fraude met diploma’s en hoge declaraties van bestuursleden.

De twee huidige bestuursleden, Joke Snippe en Lein Labruyère, moeten het veld ruimen. Zij vergaderen op dit moment met de Raad van Toezicht van INHolland over hun vertrek.

‘Terpstra moet INHolland redden’
Volgens NRC-onderwijsredacteur Bart Funnekotter moet Terpstra, die voorlopig in zijn eentje het college van bestuur vormt, allereerst de reputatie van INHolland proberen te ,,redden” en zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de mate van fraude met diploma’s en declaraties.

Voor het vormen van een nieuw college van bestuur zet Terpstra een extern bureau aan het werk dat een profiel moet opstellen van het nieuwe college en de Raad van Toezicht, die ook tegen het licht wordt gehouden. Terpstra blijft voor maximaal één jaar aan. Hij gaat 150.000 euro verdienen.

Staatssecretaris blij met Terpstra
Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) zei tegen het ANP dat hij ,,vertrouwen” heeft in Terpstra. ,,Het onderwijs moet weer centraal staan. De studenten en docenten van INHolland verdienen een goede leiding, zonder allerlei gedoe.”

INHolland kwam in juli dit jaar negatief in het nieuws toen de Volkskrant berichtte dat studenten van de opleiding media en entertainment management (MEM) op de Haarlemse vestiging van INHolland hun diploma konden halen zonder dat daarvoor noemenswaardige prestaties werden geleverd. De commissie die onderzoek deed naar de gang van zaken sprak van een ,,fraudegevoelige situatie”.

    • Pim van den Dool