Suarez is niet de eerste sporter die bijt

FILE -- This is a June 28, 1997, file photo showing Mike Tyson biting into the ear of Evander Holyfield in the third round of their WBA heavyweight bout in Las Vegas. Tyson and Holyfield are expected to appear Friday, Oct. 16, 2009, on "The Opray Winfrey Show" from Chicago. (AP Photo/Jack Smith, File)

Een voetballer die zijn tegenstander negentig minuten plichtsgetrouw volgt, heet in jargon een bijtertje. Ajax-aanvoerder Luis Suarez beet zaterdag zijn tegenstander Otman Bakkal van PSV letterlijk in de schouder. De Uruguayaan is niet de eerste sporter die zijn tanden in een tegenstander zet.

De bekendste beet is die van de Amerikaanse oud-bokser Mike Tyson. De voormalig wereldkampioen in het zwaargewicht hapte in 1997 in Las Vegas een stukje uit het oor van Evander Holyfield. Tyson moest zijn bokslicentie tijdelijk inleveren en kreeg een boete van 3 miljoen dollar.

Voetballer Sébastien Sansoni beet in 2007 in dienst van Vitesse in de neus van NEC’er Roy Beerens. „Ik kan me voorstellen dat je na tachtig minuten voetballen een beetje honger krijgt”, reageerde toenmalig NEC-trainer Mario Been. Sansoni verklaarde destijds tegen zijn trainer Aad de Mos dat hij in een opwelling had toegehapt. De tuchtcommissie van de voetbalbond KNVB schorste de Franse verdediger voor vijf wedstrijden.

Jermaine Defoe, nu international van Engeland, beet in 2006 in de arm van Javier Mascherano. Martin Jol, nu trainer van Suarez en destijds van Defoe bij Tottenham Hotspur, kon de humor van het incident wel inzien. „Hij had drie schoppen gehad en wilde zijn frustratie op een grappige manier tonen.” De Engelse voetbalbond FA stelde dat er sprake was van ‘sabbelen’ en legde de aanvaller geen straf op.

Op internet gaan verschillende bijtanekdotes over minder bekende voetballers. Zo beet de Israëlische prof Lior Asulin in 2008 bij een ruzie zijn eigen doelman als een vampier in de nek. Hij kreeg een boete van 5.000 euro. De Amerikaan Rannord A. Jones beet in 2008 als reactie op een rode kaart de scheidsrechter tot bloedens toe in de kin. Hij meldde zichzelf bij de politie.

    • Michiel Dekker