Steunpakket Ierland zet beurzen op winst

FILE - In this Nov. 15, 2010 file photo, a man sells newspapers in Dublin, Ireland. After weeks of denying it needed a bailout, Ireland Sunday, Nov. 21, 2010 became the second European country to ask for a multibillion euro emergency loan to help stabilize its debt-ridden banks. (AP Photo/Peter Morrison, File)

De Europese beurzen zitten in de plus, in reactie op de financiële hulp die Ierland gisteren heeft aangevraagd. De onzekerheid die vorige week heerste op de beurzen is daarmee van de baan.

De AEX-index in Amsterdam stond na ruim dertig minuten handel 0,4 procent hoger op 346,09 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 595,73 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,7 procent.

Ook de euro zit in de lift dankzij Ierland en was 1,3735 dollar waard. De euro stond op 1,3645 dollar bij het slot van de handel op vrijdag. Ook de olieprijs ging omhoog. De prijs van een vat olie steeg met 0,8 procent tot 82,64 dollar.

De zorgen om de financiële problemen van Ierland zorgden vorige week voor flinke dalingen op de beurzen.

Na een periode van ontkenning heeft Ierland, dat in zware financiële problemen verkeert, de Europese Unie en het IMF gisteren formeel om hulp gevraagd. Volgens Ierland zal het steunpakket minder dan honderd miljard euro bedragen. De exacte hoogte en de voorwaarden moeten nog worden uitonderhandeld. Verwacht wordt dat Ierland in ruil voor de steun onder andere de vennootschapsbelasting, nu 12,5 procent, zal moeten verhogen, meldt het FD.

Wie betaalt?

Het IMF zal naar verwachting ongeveer een derde van de leningen voor Ierland voor zijn rekening nemen. Het grootste deel zal naar verwachting afkomstig zijn van het Europees Financieel Stabiliteitsfonds, dat afgelopen zomer werd opgezet door de eurolanden en een omvang heeft van euro 440 mrd. De rest van de fondsen zal afkomstig zijn van de Europese Commissie, en via bilaterale leningen van het Verenigd Koninkrijk en Zweden, die beide lid zijn van de EU, maar die de euro niet als munt hebben. Duitsland zal naar verwachting de grootste bijdrage leveren aan de Ierse redding, vanwege de grote bijdrage aan het stabiliteitsfonds, aldus het FD vandaag.

    • Marije Willems