Sport kort

Keniaan Komon loopt wereldrecord bij Zevenheuvelenloop

GROESBEEK. De Keniaanse atleet Leonard Patrick Komon heeft gisteren bij de Zevenheuvelenloop een wereldrecord gelopen op de 15 kilometer: 41 minuten en 13 seconden. Daarmee was hij sneller dan de oude mondiale toptijd, die zijn landgenoot Felix Limo in 2001 in dezelfde wedstrijd op 41.29 bracht. Komon ontving voor zijn wereldrecord een bonus van 50.000 euro. De Ethiopiër Abera Kuma werd tweede in 42.01, voor zijn landgenoot Ayele Abshiro (42.02). Koen Raymaekers (twaalfde) was de beste Nederlander. (ANP)

Squashster Atkinson winnaar Dutch Open

ROTTERDAM. Vanessa Atkinson heeft gisteren het Dutch Open in Rotterdam gewonnen. De Nederlandse squashster versloeg in de finale de Ierse Madeline Perry: 11-9, 11-3 en 11-7. Atkinson stopt in mei 2011 met squash en speelde haar laatste proftoernooi in Nederland. Bij de mannen verloor de als eerste geplaatste Laurens Jan Anjema de finale van de Australiër Cameron Pilley: 7-11, 9-11, 13-11, en 12-14. (ANP)

Turner Wammes op dreef in Glasgow

GLASGOW. Jeffrey Wammes heeft zaterdag aan de afsluitende Grand Prix in Glasgow drie medailles overgehouden. De Nederlandse turner eindigde op rek op de gedeelde tweede plaats. Op vloer en sprong werd Wammes derde. Hij was vorige week tijdens het wereldbekertoernooi in Stuttgart ook al succesvol, met zilver op sprong en rek. (ANP)

Veldrijder Nys ook in Asper-Gavere snelste

ASPER-GAVERE. Sven Nys heeft gisteren ook de vierde wedstrijd in de Superprestige, in Asper-Gavere, gewonnen. Vorige week was de Belgische veldrijder ook al de snelste in Hamme-Zogge. Nys bleef gisteren zijn landgenoot Kevin Pauwels voor en leidt in het klassement. (ANP)

Hockeycoach Kruis debuteert met zege

DEN HAAG. Oud-bondscoach Herman Kruis heeft gisteren bij zijn debuut als trainer van de hockeysters van HDM een overwinning behaald op SCHC : 2-1. Het was voor SCHC, waar oud-international Janneke Schopman sinds dit seizoen trainer is, de eerste nederlaag van het seizoen. HDM had sinds 13 oktober niet meer gewonnen en staat zevende in de hoofdklasse. SCHC deelt de koppositie met Den Bosch, dat thuis met 4-0 won van HGC. (ANP)

Rudisha en Vlasic atleten van het jaar

MONTE CARLO. De Keniaan David Rudisha en de Kroatische Blanka Vlasic zijn door de internationale atletiekfederatie IAAF uitgeroepen tot de atleten van 2010. De 21-jarige Rudisha brak dit jaar door op de 800 meter, waarop hij tweemaal een wereldrecord liep. Op 22 augustus verbeterde hij in Berlijn met 1.41,09 de dertien jaar oude toptijd (1.41,11) van de Deen Wilson Kipketer; een week later in Rieti was hij met 1.41,01 nog sneller. Vlasic veroverde de Europese titel en de wereldtitel indoor bij het hoogspringen. (ANP)

Fahey herkozen als voorzitter van WADA

MONTREAL. John Fahey blijft drie jaar langer voorzitter van het mondiale antidopingbureau WADA. De 65-jarige Australiër werd gisteren herkozen voor een tweede termijn van drie jaar. De voormalige minister van Financiën in Australië is sinds januari 2008 voorzitter van WADA. Fahey volgde destijds de Canadees Dick Pound op. Ook de Zweedse vicevoorzitter Arne Ljungqvist werd herkozen in Montreal. (ANP)

Goede start Murray bij World Tour Finals

LONDEN. Tennisser Andy Murray heeft gisteren in Londen de eerste wedstrijd om de ATP World Tour Finals, het officieuze WK, gewonnen. De Schot was te sterk voor de Zweed Robin Söderling: 6-2 en 6-4. (ANP)