Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Soep met rettich

Je hebt vergeten groente, en dan heb je zielige groente. Die vergeten groente (pastinaken, aardpeer en schorseneren bijvoorbeeld) zijn allang niet meer zo obscuur als hun naam doet vermoeden. Chefs koken ermee, bladen schrijven erover en ik verwacht elk moment een vergeten-groente-starterspakket in de schappen van Albert Heijn. Nee, met de vergeten groenten komt het wel goed.

Het is de zielige groente die onze aandacht nodig heeft. De echte muurbloempjes die verguisd en veronachtzaamd achterblijven als jij met je rucola en radicchio de markt verlaat. Neem nou rettich (of daikon, of mooli, wat je maar de leukste naam vindt): een reusachtige albino-winterpeen die je misschien het beste kent als het hoopje doorzichtige ‘spaghetti’ dat naast je sushi of sashimi geserveerd wordt. Rettich is familie van de radijs en smaakt ook een beetje radijs-achtig, maar dan zachter en zoeter, sappiger en knisperiger.

Ik moet het bekennen: ik doe al twintig jaar boodschappen, en had in al die jaren nog nooit een rettich gekocht. Toen vertelde een vriend me over de pittige Oosterse kippensoep met rettich en geurige groene kruiden die hij had gemaakt. Het klonk zo goed, dat het precies het duwtje was dat ik nodig had. Adopteer deze week ook eens een rettich. Je krijgt er geen spijt van.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Voor de bouillon:

2 kippenbouten

750 ml water

1 steranijs

1 gedroogde chilipeper

4 plakjes verse gember

1 stengel citroengras, in stukken

2 tenen knoflook, gepeld en gekneusd

2 sjalotjes, in stukken

1 kleine winterpeen, in stukken

Voor de soep:

een stuk rettich van 400 gram, in dobbelstenen

1 kleine winterpeen, in plakjes

sojasaus

vissaus (nam pla)

limoensap

sambal

3 lente-uitjes, in ringetjes

1 flinke handvol verse munt, grof gehakt

1 flinke handvol verse koriander, grof gehakt

Doe de kip met het water en alle andere ingrediënten voor de bouillon in een flinke pan. Breng aan de kook en laat afgedekt 40 minuten zachtjes koken.

Neem de kip uit de pan, laat afkoelen en pluk het vlees van de botten. Zeef de bouillon. Doe de rettich en plakjes wortel in de bouillon, met zout en peper, 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel vissaus. Laat 15 minuten zachtjes koken. Doe de kip terug in de soep. Laat een minuutje koken en breng dan verder op smaak met sojasaus, vissaus, sambal en limoensap, tot de balans zout/pittig/zuur goed is. Als je net als ik niet van rauwe ui houdt kun je de lente-ui er nu door doen zodat die een beetje meewarmt.

Schep de soep in kommen en geef aan tafel de verse kruiden (en en eventueel lente-ui) erbij, en extra sambal.

Eet met rijst of noedels en een komkommersalade.

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.