Sint Maarten was er ook in de Indische Buurt

Voor Sint Maarten moet je naar de betere wijken in Amsterdam, want in Oud-Zuid krijgen de kinderen wél snoep, aldus NRC Handelsblad van 12 november. Als (hoogopgeleide autochtone) moeder uit de Indische Buurt in Amsterdam herken ik mij niet in het geschetste beeld: een gesegregeerd Amsterdam, waar je in bepaalde wijken niet zou kunnen aanbellen bij je buren voor het Sint Maarten ritueel. Echter, op deze regenachtige donderdagavond liepen ook in de Indische buurt grote groepen kinderen, grotendeels allochtoon, langs de deuren. Geen massieve houten voordeuren waarachter welgestelde bewoners klaar zitten met manden vol snoep of marsjes, maar verraste studenten, ouderen en werkende singles die ook in het donker de deur open durven te doen en het zingen belonen met wat lekkers. Dat Else Zwart in haar wijk niet de moeite neemt, of misschien niet durft, aan te bellen bij haar straatgenoten, is haar goed recht. Maar om daar de conclusie aan te verbinden van een sterk verdeelde stad, is geen juiste weergave van de werkelijkheid.

Karen Geertsema

Amsterdam

    • Karen Geertsema