Seksuele moraal Vaticaan ongewijzigd

De seksuele moraal van de katholieke kerk blijft ongewijzigd. Haastig trapt het Vaticaan vandaag op de rem: aids-bestrijders zijn iets te gehaast met het loven van paus Benedictus om zijn nieuwe mening over condoomgebruik tegen hiv. “Er is geen sprake van een revolutionaire kentering in de leer”, aldus het Vaticaan. Maar wat wilde de paus dan wél zeggen?

Volgens diverse geestelijken is het onder voorwaarden toestaan van condooms een vorm van ‘pastorale zorg’, schrijft Bas Mesters vanmiddag in NRC Handelsblad. De correspondent in Rome meldt dat Benedictus als kerkleider de leer in stand houdt, maar als pastoor erkent hij dat het ideaal niet altijd haalbaar is. Daarom stelden diverse kardinalen de afgelopen jaren al dat condooms bij het voorkomen van hiv-besmetting toegestaan moeten zijn. Dat heeft Benedictus nu overgenomen.

Mannelijke prostituee
De paus zegt in het boek ‘Licht van de wereld’ over condoomgebruik: “Er kunnen individuele gerechtvaardigde gevallen zijn - bijvoorbeeld als een mannelijke prostituee een condoom aanwendt.” Het boek verschijnt morgen, maar het Vaticaan bracht vandaag vast naar buiten dat ‘de doctrine en de seksuele moraal van de Kerk ongewijzigd blijven’.

Mesters schrijft dat Benedictus met het nieuwe boek zijn imago hoopt te herlanceren, na de reeks van communicatiefouten en schandalen die zijn pontificaat en de kerk de afgelopen vijf jaar hebben getroffen. Als eerste kerkvorst in de geschiedenis toont hij zijn menselijkheid en kwetsbaarheid. Zijn uitspraken zullen de komende tijd door de publieke opinie op een weegschaal worden gelegd. Wel is volgens de NRC/correspondent nu al duidelijk dat Benedictus in het boek een keur aan onderwerpen behandelt en ook onverwachte inkijkjes geeft in zijn leven en gedachten.

Totaal niet verrast over pedofilie
Zo stelt hij over de pedofilieaffaire binnen de kerk dat hij niet totaal verrast was. “Als prefect van de congregatie van de geloofsleer had ik me al met de Amerikaanse gevallen beziggehouden; ik had de situatie in Ierland zien ontstaan. Maar de omvang [van het misbruik] is voor mij een enorme shock geweest.”

    • Jules Seegers