Retour Den Haag-Brussel

Helden komen met onprettig verhaal

Als een zwermpje sprinkhanen daalden ministers, staatssecretarissen en Kamerleden van VVD en CDA afgelopen weekend neer op de zeventien gemeenten waar woensdag lokale verkiezingen worden gehouden. Zouden lokale VVD’ers en CDA’ers blij zijn met de aanwezigheid van ‘hun’ nationale helden? Normaal doet een beetje gezag het goed. En kiezers zien mensen die ze van tv kennen. Maar deze coalitie heeft wel een uitzonderlijk onaangename boodschap voor gemeenten. Om te bezuinigen haalt het kabinet nogal wat miljarden bij gemeenten weg.

Daar betekent die ferme abstractie vooral verschraling van voorzieningen: cultuur, milieu en afval, hulp aan werklozen, openbaar vervoer. Lokale VVD’ers en CDA’ers kunnen uit één ding hoop putten. Het kabinet zit er nog zo kort, dat de effecten ervan niet zijn doorgedrongen. (DS)

SP’er dingt mee naar wereldtitel

Amerikanen lachen graag om politici. Dat blijkt ook uit het ‘wereldkampioenschap’ met de titel: ‘De twintig ergste namen in de politieke geschiedenis’. Enkele genomineerden: Robin Rape, Krystall Ball, Bill Boner. Om de wereldtitel strijden vooral Amerikanen. Op één na. SP-senator Tiny Cox staat nu ook op de lijst. Amerikanen konden trouwens al eerder om Nederlandse namen gniffelen: zoals bij een bezoek van premier Kok met in zijn handelsdelegatie de toenmalige KPN-baas Dik.

Soms zijn de flauwe grappen onschuldig, soms zijn de consequenties ernstig. Zoals een rel tussen India en Nieuw-Zeeland. Een tv-presentator in dat laatste land had grappen uitgehaald met de naam van de Indiase minister Sheila Dikshit. India eiste excuses. De zaak dreigde uit de hand te lopen. Toen de presentator ontslag nam, keerde de rust weer. (PvO)

Altijd lastig, een verleden op schrift

Politici en hun verleden; altijd lastig. Neem Ben Knapen, als staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking verantwoordelijk voor één van de pijlers van het Nederlandse ‘3D beleid’: Defense, Diplomacy en Development.

Begin dit jaar stond een column in deze krant: „Het klinkt goed – 3D – maar het is ook goochelen met argumenten. De ene achterban wordt over de streep getrokken met het ‘opbouw’-argument, de andere met het ‘NAVO-alliantie’-argument en een derde met het ‘oorlog-tegen-terrorisme’-argument. Alsof zulke uiteenlopende politieke achterbannen zich allemaal in één en dezelfde missie blijvend kunnen en willen herkennen.” De conclusie: „Het gegoochel met motieven ontmoet gegoochel met resultaten. Het wordt er in Afghanistan na een klein decennium niet veiliger op en de narcobusiness laat nieuwe records zien.’’

Auteur van deze column: Ben Knapen. Vorige week was Knapen in de Kamer om voor het eerst in zijn nieuwe functie te praten over voortzetting van het 3D-beleid in Afghanistan. Het was het GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed die staatssecretaris Knapen aan de tekst van columnist Knapen herinnerde. Het antwoord was van de politicus Knapen: „Dit kabinet is niet gebaseerd op columns, maar op een regeerakkoord.” (MK)

Bijdragen: Mark Kranenburg, Pieter van Os, Derk Stokmans