PSV'er provoceert, Ajacied hapt

PSV’ers Afellay en Bakkal daagden hun tegenstanders uit, Ajacieden Lindgren en Suarez lieten zich gaan.

Zo beet Suarez in de slotfase Bakkal in zijn schouder.

Onderwerp/Subject: PSV - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: PSV Seizoen/Season: 2010/2011 FOTO/PHOTO: PSV's Otman BAKKAL (L) have been bitten by Ajax's Luis SUAREZ (NOT ON PHOTO). (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: $38 ±1277481835707 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS

De PSV’ers Ibrahim Afellay en Otman Bakkal lieten in de topper tegen Ajax zien dat ze het provoceren van hun tegenstander tot in de puntjes beheersen. De Ajacieden Rasmus Lindgren en Luís Suarez lieten zich met een forse tackle en een beet in de schouder openlijk gaan en kunnen op forse schorsingen rekenen. De middenvelders van PSV bleven ongestraft en stapten na het doelpuntloze gelijkspel in de Arena als de morele winnaars van het veld. De Eindhovense club verstevigde door de nederlaag van FC Twente tegen AZ (1-2) de koppositie in de eredivisie. „Al met al hebben we een mooie avond beleefd”, stelde Bakkal.

Afellay (24) en Bakkal (25) hebben de afgelopen jaren bij het Nederlands elftal en in Europese wedstrijden de wetten van het topvoetbal leren kennen. De Marokkaanse Nederlanders, die allebei groot werden in de jeugdopleiding van de voetbalclub uit Eindhoven, vormden samen met Ola Toivonen het driemansmiddenveld van PSV. Afellay en Bakkal waren het hart van de ploeg van Fred Rutten, die verzuimde het geplaagde Ajax een sportieve dreun uit te delen. De bezoekers uit Eindhoven kregen de meeste kansen, maar namen in de slotfase genoegen met een gelijkspel.

Het tweetal Afellay en Bakkal ging negentig minuten voorop in de strijd tegen de aartsrivaal uit Amsterdam. Ze haalden de tegenstanders met overdreven trucjes en geniepige overtredingen het bloed onder de nagels vandaan. Afellay: „Ik ben een voetballer die wil genieten. Moet ik de bal dan steeds terugspelen op de keeper?” Bakkal: „Er was inderdaad veel tumult in het veld.”

Een schermutseling tien minuten voor tijd was illustratief voor de geslepen wijze waarop Afellay en Bakkal zich manifesteerden. Afellay zette vlak bij de eigen achterlijn een harde tackle in tegen Suarez. De excentrieke Uruguayaan stond met wilde gebaren op en gaf de aanvoerder van PSV een duwtje. Afellay liet zich op een overdreven manier vallen en sloeg de handen voor zijn gezicht alsof hij een klap zou hebben gehad. Suarez kookte van woede. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf Afellay terecht geel voor aanstellerij. Al dacht de aanvoeder van PSV daar anders over: „Ik kreeg inderdaad niet meer dan een duw, maar ik snap niet waarom ik geel kreeg.”

Bakkal ging een paar seconden na de gele kaart van Afellay even verhaal halen bij Suarez, die zijn veters aan het strikken was. De nummer 28 van PSV ging vol met zijn schoen op de voet van de Zuid-Amerikaan staan en lachte minzaam. „Er gebeurde in de hectische slotfase van alles”, zei Bakkal. Zo liet Suarez zich van zijn onsportiefste kant zien door snuifgebaren in de richting van Jonathan Reis te maken. De Braziliaan van PSV, die vorig seizoen wegens een cocaïneverslaving werd ontslagen, liep wijselijk weg.

In de blessuretijd haalden de Ajacieden Lindgren en Suarez voor het oog van alles en iedereen hun gram op respectievelijk Afellay en Bakkal. De Zweedse invaller maaide de spelmaker van PSV onderuit, die vervolgens wel heel overdreven naar de grond ging. „Ik moest wel, want ik weet niet wat er was gebeurd als ik niet zou zijn opgesprongen”, legde Afellay later uit. Kuipers trok direct de rode kaart voor Lindgren, maar vergat een paar seconden later Suarez weg te sturen.

De aanvoerder van Ajax kon zich niet meer beheersen toen Bakkal opnieuw op zijn tenen ging staan. Op nog geen meter afstand van Kuipers beet Suarez zijn kwelgeest in zijn schouder. Bakkal toonde een rode striem op zijn sleutelbeen, maar de scheidsrechter trad niet op. Bakkal en Suarez sloten na het laatste fluitsignaal op het veld vrede. Over hét moment, waaraan de verder weinig enerverende editie van Ajax-PSV nog lang herinnerd zal worden, wilde Bakkal weinig kwijt: „De beelden spreken voor zich.”

Vorig seizoen was het Afellay die zich tijdens Ajax-PSV liet provoceren door Eyong Enoh, die op zijn voet ging staan. De PSV’er deelde een elleboogstoot uit en werd in de cruciale fase van het seizoen drie wedstrijden geschorst. Enoh ging vrijuit. Afellay speelde zaterdagavond naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste Ajax-PSV. Als de aanvoerder het met de clubleiding van FC Barcelona eens wordt over zijn arbeidsvoorwaarden, dan vertrekt hij in de winterstop naar Catalonië. „Of PSV een opvolger voor me zou moeten halen? Daar ga ik niet over”, stelde Afellay diplomatiek.

Het vertrek van Afellay biedt perspectief voor zijn vriend Bakkal, die bij PSV op een zijspoor dreigde te raken. „Ja, er komt inderdaad weer een plekje vrij”, zei de voetballer die zijn trainingsjas tot aan zijn kin had opgetrokken. Bakkal strompelde met een kuitblessure naar de spelersbus. Gehavend maar voldaan vertrok de PSV’er naar Eindhoven.

    • Koen Greven