Paus: condoom soms acceptabel

Condoomgebruik is in sommige gevallen acceptabel om de verspreiding van aids tegen te gaan, zegt Paus Benedictus in het boek Light of the World, dat morgen verschijnt. De uitspraken van de paus worden door hervormingsgezinde katholieken, zorgverleners en commentatoren gezien als een doorbraak.

„Dit is een geweldige overwinning voor het gezond verstand, en een grote stap richting de erkenning dat condooms een wezenlijke rol spelen in het terugbrengen van de hiv-pandemie”, zei Jon O’Brien, hoofd van de Amerikaanse belangengroep Catholics for Choice.

In Light of the World noemt de paus condoomgebruik in individuele gevallen gerechtvaardigd, „bijvoorbeeld als een mannelijke prostitué een condoom gebruikt”. De Vaticaanse krant L’Osservatore Romano publiceerde zaterdag fragmenten uit het boek, dat is gebaseerd op gesprekken tussen de Duitse journalist Peter Seewald en de 83-jarige paus.

Het is de eerste keer dat de paus zich uitspreekt over de mogelijkheid van condoomgebruik. Een woordvoerder van het Vaticaan verklaarde gisteren echter dat de uitspraken van de paus niet „revolutionair” zijn. De belangrijkste standpunten van het Vaticaan in het debat over aidsbestrijding – seksuele onthouding en huwelijkstrouw – blijven ongewijzigd. (Reuters, AP)