Overheid te traag bij Q-koorts

Het ministerie van Volksgezondheid moet de macht krijgen het ministerie van Landbouw te overstemmen bij de bestrijding van dierziekten die de volksgezondheid bedreigen. Dat adviseert de commissie die onderzocht hoe de Q-koortsepidemie sinds 2005 is aangepakt. Vanochtend bracht zij haar rapport uit.

De commissie, onder leiding van landbouweconoom Gert van Dijk, stelt dat Landbouw en Volksgezondheid hebben gefaald in de bestrijding van Q-koorts. „Maatregelen bleven te lang uit.”

Volgens de commissie zaten de toenmalige ministers Verburg (Landbouw, CDA) en Klink (Volksgezondheid, CDA) opgesloten in hun eigen „beleidslogica”. Landbouw was lang tegen ingrijpen. Verburg voerde aan dat er te weinig bewijs was dat geitenbedrijven de besmettingsbron waren. Volksgezondheid wist een snelle aanpak niet af te dwingen bij Landbouw.

„De meest waarschijnlijke verklaring” voor de epidemie had volgens de commissie-Van Dijk tot actie moeten leiden. Landbouw hield informatie over de besmette bedrijven achter omwille van de privacy en economische belangen van geitenhouders. Het bleef geheim op welke besmette bedrijven geiten spontane miskramen kregen. Hierdoor konden mensen in de buurt besmetting niet ontlopen. De commissie stelt dat privacyoverwegingen moeten wijken.