op nrcnext.nl

Te koop: echt Noordpoolijs

Je kunt er grapjes over maken, maar het is natuurlijk een ernstige zaak: de smeltende poolkappen. Vanaf vrijdag kun je een origineel stuk Noordpoolijs kopen in Amsterdam. Want wat kun je dan beter doen dan het resterende ijs verspreiden over vriezers door het hele land en ze te bewaren tot ‘betere tijden’?

Schreeuwen of zwijgen?

Ik wil niet minder, maar meer geld voor cultuur, zei Frits Bolkestein. De VVD-prominent mocht met die uitspraak zaterdag in Amsterdam luid applaus in ontvangst nemen. Maar de daaropvolgende opmerking „dat wil ik financieren met geld van ontwikkelingshulp”, werd hem niet in dank afgenomen. Wat volgde was een luid boegeroep. Het optreden van Bolkestein was zaterdag een van de meest opvallende tijdens de manifestatie ‘Nederland schreeuwt om cultuur’. Maar niet iedereen schreeuwde het dit weekend uit. Zo zwijgt filmmaker Sidney Vollmer liever. Hij zet in zes redenen uiteen waarom hij zaterdag niet meeschreeuwde.