'Ode aan diepgewortelde cultuur'

Vanavond wordt het protest tegen de cultuurbezuinigingen voortgezet met een bonte cultuurmanifestatie in de Heineken Music Hall te Amsterdam.

De initiatiefnemers zijn cabaretier Freek de Jonge en zijn vrouw Hella, in samenwerking met FNV KIEM. De avond wordt ingeleid met een sonnet van De Jonge, daarna volgen optredens van onder meer het Metropole Orkest, De Nederlandse Opera, Het Nederlands Danstheater, Kyteman, Introdans, cabaretiers als NUHR en Brigitte Kaandorp, Gijs Scholten van Aschat, Wim de Bie, Ernst Daniël Smid, Wende Snijders en Ruth Jacott, Waylon en diverse kunstinstellingen. In de entree en de foyer van de HMH worden filmpjes vertoond met korte statements van bekende Nederlanders over de bezuinigingen. De optredens worden integraal uitgezonden op Nederland 2. „We hebben twee uur om ons punt te maken”, aldus Freek en Hella de Jonge.

Wat is uw boodschap?

„Het is nadrukkelijk een manifest, geen actie. Staken is voor onze sector geen passend middel. We springen niet op de bres maar tonen wat voor belangrijke kunst er in Nederland is en wat er gebeurt als dat wordt afgeknepen. Dit dóe je gewoon, het is een grote noodzaak. De aanleiding voor de manifestatie, de bezuinigingen op kunst en cultuur, is in- en in- treurig. Maar dit wordt geen sombere avond en zeker geen protestavond, zoals veel mensen misschien verwachten. We zullen de inspirerende kracht van de kunst benadrukken. Het wordt een ode aan de cultuur die zo diep geworteld is in onze samenleving dat bezuinigingen erop als een minachting voor de beschaving worden ervaren.”

Wanneer kregen de eerste plannen vorm?

„In maart. De bezuinigingsaankondigingen deden me toen al het ergste vrezen.”

Hoeveel mensen werken er mee?

„Ruim vijfhonderd. Het is een sneeuwbaleffect. De een na de ander meldde zich aan. Zoals De Nederlandse Opera met een koor van tachtig man en het Nederlands Danstheater. De intentie en het enthousiasme is vergelijkbaar met ‘Een Gebaar’, de benefietavond die op 16 en 17 mei 1983 in Carré in Amsterdam werd gehouden voor Amnesty International. Ook toen werkten er tientallen artiesten belangeloos aan mee.”

Hoe ziet de avond eruit?

„Na mijn sonnet ‘Doodongelukkig op de laffe weg’, dat gebaseerd is op Bloems ‘Domweg gelukkig in de Dapperstraat’ klinken weinig speeches en vooral veel muziek. We maken met niets iets, met verdomd weinig mogelijkheden en met zo min mogelijk poespas. Giel Beelen is de sidekick. Er is vannacht al om 01.00 uur begonnen met de opbouw.”

Na weken actievoeren is vanavond de climax. In uw slotlied vanavond zingt u over cultuurbeleving. ‘Je weet niet wat je hoort/Je weet niet wat je ziet/je proeft het je voelt het/Iets mooiers is er niet’.

„,We zijn strijdlustig. Cultuur gaat ons zeer aan het hart. We moeten deze avond onze geest geven aan de kunsten. Het is ongelofelijk dat de strijd om de btw-verhoging al is verloren. Het publiek zal dat nog flink gaan merken. Daarom moeten we blijven proberen iedereen wakker te schudden.”

Leve De Beschaving, 20.00 uur, HMH, Amsterdam. Uitzending op Ned. 2

    • Amanda Kuyper