Nucleair complex N-Korea lijkt niet gevaarlijk, wel hypermodern

Het door Noord-Korea onthulde nucleair complex lijkt niet geschikt voor het maken van kernwapens. The New York Times meldde gisteren dat de Amerikaanse wetenschapper Siegfried Hecker deze maand in Noord-Korea werd verrast met een rondleiding door een strikt geheim bouwwerk. Daar zouden honderden hypermoderne centrifuges uranium verrijken.

“Maar de reactor lijkt me te klein om kernwapens te produceren”, stelt NRC-wetenschapsjournalist Karel Knip. “De reactor is bovendien nog niet af. Je kunt er denk ik wel elektriciteit produceren, wat officieel ook het idee is achter het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Ze hebben eigen uranium; dus waarom niet?”

Een jaar geleden stond er nog niets
De Amerikanen zweren dat op de plek waar het complex is gebouwd een jaar geleden nog niets te vinden was wat lijkt op een reactor. En dat is interessant.

Knip: “Het complex schijnt hypermodern te zijn, terwijl alles wat door Noord-Koreanen wordt gebouwd de jaren ’50-stijl heeft. En tweeduizend centrifuges binnen een jaar? Dat is normaal gesproken onmogelijk zelf te bouwen. Die zouden kunnen zijn aangeleverd, misschien door een land als Pakistan of Iran. China? Nee, die zijn graag vrienden met Noord-Korea, maar zitten niet te wachten op een nucleaire macht als buurland.”

Hoewel de diverse regeringen zich al zorgen maken, is onduidelijk waarom de Koreanen eigenlijk een expert uitnodigden om het complex aan te onthullen. Enerzijds is het mogelijk dat het arme land dreiging wil uitstralen om wereldhulp af te dwingen. Anderzijds kan het geïnterpreteerd worden als geste naar het westen ten teken van openheid over het nucleair programma.

    • Jules Seegers